Eduskunta sai keskiviikkona päätökseen historian ensimmäisen kansalaisaloitteen käsittelyn. Eduskunta torjui ehdotuksen turkistarhauksen kieltämisestä äänin 149–36.

Keskiviikon lopullisessa äänestyksessä vastakkain oli turkistarhauksen jatkumista puoltava maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö ja kahden vihreän kansanedustajan lausumaehdotus. Hylätyssä lausumaehdotuksessa hallituksen edellytettiin tuovan pikaisesti eduskuntaan esityksen turkistarhauksen lakkauttamisesta siirtymäajalla samalla huolehtien, että turkistarhaajille turvataan riittävät edellytykset siirtyä muihin elinkeinoihin.

Mietinnön puolesta äänesti 149 kansanedustajaa, lausuman puolesta 36 kansanedustajaa ja tyhjää 3 kansanedustajaa. Poissa äänestyksestä oli 14 edustajaa. Äänestystuloksista näkyy, miten kukin kansanedustaja on äänestänyt.

Kyseessä oli viime vuonna voimaan tulleen perustuslain muutoksen mahdollistama historian ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn päätynyt kansalaisaloite. Kansalaisaloitteen eläinsuojelulain 22 §:n muuttamisesta oli allekirjoittanut 70 000 suomalaista.

Lähde: Eduskunta 19.6.2013