Turkisalan eläinten hyvinvoinnin sertifikaatti on tuottajalle vapaaehtoinen. Suomessa siihen on sitouduttu laajasti. Tavoitteena on, että kaikki eurooppalaiset tarhat kuuluvat järjestelmään vuonna 2020.

 

Joulukuun huutokaupassa turkisten myyntihinnat kääntyivät nousuun ja alan taantuman pohja näyttää olevan takana.

Huutokaupan myynnin arvo oli 33 miljoonaa euroa, kun vuoden 2015 joulukuussa myytiin 12 miljoonalla eurolla. Saga Fursin osakekurssi on noussut huutokaupan jälkeen.

Turkisala pyrkii parantamaan mielikuvia uudella Euroopan laajuisella eläinten hyvinvointi­mittaristolla. Tavoitteena on, että kaikki tuottajat Euroopassa kuuluvat hyvinvointiohjelmaan vuonna 2020. Kolme neljästä aloittaa jo ensi vuonna.

”Tiloille tehdään tarkastus, jossa minkeillä 22:lla ja ketuilla 23:lla eri mittarilla tutkitaan eläinten hyvinvointia. Tavoitteena on, että kaikki Euroopasta myytävät turkit olisivat sertifikaatin mukaisia. Tarkastukset alkavat eri maissa Euroopassa tammikuussa”, Fur Europen eläinten hyvinvoinnin asiantuntija Hanna Leiponen-Syyrakki sanoo.

Fur Europe on turkisalan Euroopan järjestö. Suomen turkistuottajat ovat sen jäseniä.

EU ei painetta alalle juuri lisää, sillä lakiuudistus eläinten hyvinvoinnista ei etene.

”Sen sijaan Euroopan komissio kannustaa aloja luomaan oma eläinten hyvinvointisäännöstö. Turkisala on ensimmäinen, joka sellaisen tekee.”

Useissa maissa turkisten eettisyydestä käydään keskustelua.

Hollannissa turkistuotanto kielletään vuodesta 2024 alkaen.

Norjassa tuotannosta keskusteltiin parlamentissa. Siellä tultiin tulokseen, että tuotanto saa jatkua.

Lähde: MT 3.1.2017