Salokangas-5

Kalastusalue             Kuuminainen, Säppi, Lännennaulat, Kallo
Pyyntimuodot   PU-rysät, verkot
Pääkalalajit   lohi, siika, silakka
Tuotteet   tuore kala
Osoite   Salokankaantie 31, 28660 PORI
Puhelin   02-6470015, 0400-772735
Sähköposti   heikki.salokangas(at)dnainternet.net
Myyntipaikka   Porin tori

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Salokangas-2Kuuminaisten niemi Porissa ulottuu avomeren reunalle saakka. Kalavedet alkavat suoraan oman rannan edustalta ja puolen tunnin ajon päässä Säpin majakkasaaren takaa löytyvät ulommaiset rysät.

Salokankaalla on perinteinen rannikkokalastukseen keskittynyt perhe. Heikki ja Tuija ovat jatkaneet samalla paikalla suvun perinteitä. Jo vuodesta 1886 on tästä rannasta lähdetty merelle ja kalaa toimitettu lähiseudulle.

Samanlainen suoramarkkinointi jatkuu edelleen. Torikauppaa tehdään yhtä perinteisesti kuin isoisien aikana. Kala matkaa muutaman kilometrin mereltä Porin keskustaan ja on kuluttajilla tuoreena. Torilla kohdataan asiakkaita, jotka ovat usein pitkäaikaisia tuttavuuksia, ja kalojen laatuun liittyvä palaute saadaan heti. Se on positiivista ja tämän suhteen säilyttäminen on puolin ja toisin tärkeää.

Salokangas-3Kalastusta on vuosikymmenten aikana sopeutettu ympäristön muutoksiin. Suku kalasti pitkälti yli sadan vuoden ajan rysillä ja oli huomattava kalastusyksikkö nykytermein ilmaistuna, ehkä yksi Porin alueen suurimmista. Töissä oli useita ”fiskareita” ja kylän naisia työllistettiin havaskutojina.

Nykysukupolven aikana on silakan verkkopyynti ollut tärkeä osa toimintaa ja muutenkin verkkokalastus toi valtaosan tulosta. Nyt tilanne on muuttunut ja verkkojen käyttö on vähentynyt merkittävästi.

Viime vuosina tilalle on tullut hylkeenkestäviä PU-rysiä. Heikki onkin yksi pyyntimuodon pioneereja. Uusi pyydystyyppi ei ole yhtä tehokas kuin perinteisemmät vaihtoehdot, ja uutta kehitettävää on riittänyt jotta ansiota ja torille vietävään on riittänyt.

Salokangas-1Kalastus avomeren äärellä on jatkuvaa kehitystyötä. Olosuhteet vaihtelevat ja kahta samanlaista vuotta ei ole. Vesien tila vaihtelee ja kalakannat sen mukaan. Koko ajan on yritettävä olla askeleen edellä ja rakennettava uudenlaisia ratkaisuja niin vene- kuin pyydyskalustoonkin.

Rannikkokalastajan työ on yhdistelmä luonnontuntijaa, pyydysrakentajaa ja merenkulkijaa. Toki kalan käsittely ja elintarvikelaadun osaaminen ovat kaikessa mukana.

Salokangas PDF

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–