RUOKA JA YMPÄRISTÖ. YK:n elintarvikejärjestö FAO usuttaa syömään hyönteisiä. Menu voisi koostua kovakuoriaisista, toukista, ampiaisista, mehiläisistä, muurahaisista ja sirkoista.
FAOn viestin takana on tietysti maailmanlaajuinen huoli ravinnon riittävyydestä ja tieto hyönteisruuan ympäristöystävällisyydestä.
Suomalainen suu ei hevin ampiaiselle aukene; eikä tarvitsekaan, sillä meiltä löytyy määrältään huima ja ravintoarvoltaan erinomainen ruokareservi vesistöistämme.
Vähäarvoisina pidetyt kalat, särjet etunenässä, ovat perinteistä suomalaista ruokaa. Valitettavasti olemme mukavuudenhalussamme unohtaneet terveelliset punasilmät.
Suomalaiset luonnonkalat kasvavat ruokkimatta ja lannoittamatta. Tuholaistorjuntaa ne eivät kaipaa eivätkä jätä ikäviä hiilijalanjälkiä. Kaiken huipuksi niiden tehokas pyynti on mitä ympäristöystävällisintä järvien kohtelua.
Pyyntimenetelmiä on syytä kehitellä edelleen, samoin saaliin jatkojalostusta.
Lähde: Turun Sanomat pääkirjoitus 10.6.2013