Salokangas trombi-1

Trombi kännykällä kuvattuna kotisatamastamme. Matkaa noin 10 km ja kyseessä oli pitkäikäinen trombi, noin 30min. Tällainen vesipatsas on luonnon oma painepesuri joka pesee alla olevaa Marjakarin merimetsoluotoa.

Kalastus on ollut vaikeaa viime viikot. Pitkä helleputki yhdessä tuulen ja sopivien virtaus suuntien kanssa lämmitti meriveden kaloille epämiellyttäväksi. Vain ahventa ja särkikaloja on liikkunut rannikkovesissä.

Elokuun 21. kävimme hakemassa vesinäytteitä avomereltä Kokemäen vesiensuojeluyhdistyksen näytteenottajan kanssa. Vesinäytteet otetaan useasta syvyydestä ja lämpötila tulee samalla kontrolloitua. Vesi oli 19,5 asteista hyvin syvälle ja vain syvimmästä mittauspisteestä 42 metrissä löytyi eri lämpöistä +9,5 C. Useimmat kalat alkavat karttaa lämpötiloja jotka ylittävät +12 niin eipä rannikolla paljon pyydettävää ole. Tosin nyt tätä kirjoittaessa on säätyyppi jo tyystin eri ja varmaan vesien jäähtyminen on nopeaa.

Lämpöisistä vesistä kumpuaa kuitenkin eräs luonnonnäytelmä jota nytkin useana päivänä pääsin ihailemaan. Trombeja oli liikkeellä joukossa tosi mahtavia ja sitten aivan pieniä pusauksia.

Olimme siikaverkoilla 22.8 Säpin ulkopuolella. Saimme vain puolet verkoista laskettua kun ukkospuuska yltyi niin rajuksi, että keskeytimme verkonlaskun ja lähdimme Säpin saaren laituriin kahvinkeitolle odottelen että tilanne rauhoittuisi. Aivan silmiemme edessä (500m) muodostui hirveä pyörre, joka alkoi piiskata vettä merenpinnasta korkeuksiin. Parhaimmillaan se ylsi pilviin saakka, mutta kesti vain 10minuttia ja eteni noin 2km.

Jokunen vuosi takasin jouduimme kokemaan tällaisen pyörteen vielä lähempää.
Olimme rysää nostamassa kun trombi tuli päälle. Sanoin kaverille kesken vetämisen, että nyt hyttiin ja ovet kiinni. Eipä tuo kauaa kestänyt, mutta se jäi mieleen että noin suurin piirtein vesitiivis hytti oli aivan märkä myös sisältä. Aivan kuin painepesurilla olisi joka raosta tai reiästä hyttiin suihkutettu.

”Trombi” pääsi iskemään myös viikonloppuna umpisuoleeni ja kävin luovuttamassa sen keskussairaalalle. Nyt ollaan toipilaana ja on opeteltu uusi kävelyryhti ns. ongenkoukkuryhti.
Tuulet ovat muuttaneet suuntaa, vesi jäähtyy, mutta kalastaja kärvistelee sairauslomalla. Nostaa saa vain 3kg joten silakkaverkoilla sitä on sitten varmaan aloitettava, niin ei ainakaan kalanpainot ylity.

HjS