Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole toistaiseksi löytänyt Tornionjoen lohista merkkejä tarttuvista kalataudeista.

· Kalanäytteille tehdyissä bakteriologisissa tutkimuksissa ei ole tavattu lohikaloille tautia aiheuttavia bakteereita. Virustutkimukset ovat vielä kesken ja Evira toivoo vielä lisänäytteitä huonokuntoisista, elävinä pyydystetyistä lohista.

– Toistaiseksi on tutkittu vasta yksi kuolleena löytynyt lohi sekä seitsemän lohta, jotka saatiin koepyynnillä viikko sitten. Kahden myöhemmin toimitetun kalan tutkimukset ovat vielä kesken. Lopullisten tulosten saaminen kestää joitakin viikkoja, kertoo tutkija Satu Viljamaa-Dirks Evirasta.

Veden korkea lämpötila edesauttaa lohien kuolemista

Tänä kesänä Tornionjoen lohia on löydetty kuolleina normaalia enemmän ja nousevissa lohissa on todettu paljon ihovaurioita. Ihovaurioihin tarttuu jossakin vaiheessa vesihomesieni, joka pahentaa vauriota. Lopulta kala menehtyy nestetasapainon häiriöihin tai toissijaisiin bakteeritulehduksiin.

– Tilannetta Tornionjoella on vaikeuttanut heinäkuussa veden korkea lämpötila, joka aiheuttaa lohille hapenpuutetta, vaikeuttaa muutakin aineenvaihduntaa ja alentaa tautien vastustuskykyä. Korkea veden lämpötila onkin todennäköinen syy lohikuolemien kasvuun, arvioi Viljamaa-Dirks.

Vesihometartuntaa on todettu jo kuluneen talven aikana sekä Ruotsin puolelta Kalix-joesta että Perämeren alueelta, myös Tornionjoeltakin jo kesäkuussa ennen vesien lämpenemistä.

Lohissa esiintyvien ihovaurioiden syyt ovat toistaiseksi epäselviä.

– Taustalla voivat olla muun muassa ihon hormonaaliset muutokset kutemaan valmistautumisen yhteydessä, mekaaniset vauriot tai tartunnalliset aiheuttajat. Ruotsin jokien lohissa on havaittu UDN-tautiin eli lohikalojen ihokuolioon viittaavia oireita, mutta diagnoosia ei ole vahvistettu. 1960- ja 1970-luvuilla UDN-tautiin kuoli Brittein saarilla ja Ruotsissa paljon kutemaan nousevia villilohia. Vilkkaasta tutkimuksesta huolimatta taudin syytä ei saatu selville. Myöskään sitä ei tiedetä, onko kyseessä tarttuva tauti vai aiheuttaako taudin jokin muu syy, toteaa erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.

Evira haluaa lisänäytteitä sairaista lohista

Sairaista Tornionjoen lohista voi ottaa yhteyttä suoraan Eviran Oulun toimipaikkaan numeroon 040 569 4541. Sairaat tai aivan vastakuolleet lohet tulisi ensin jäähdyttää ( +1…+5 astetta), mutta ei pakastaa. Pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä. Näyte kiedotaan märkään voipaperiin ja sen jälkeen sen voi panna muovipussiin.

Lähde: Yle 25.7.2014