tokko DSC 0068

Tokko

Paljon puhetta tulokaslajista tokko on kuulunut Suomenlahdelta. On kuulema ryminällä valtaamassa alueita.
Vaikka tokkoja on ihan kotisiakin lajeja, en vaan ole tätä kalaa ennen saanut.

Nyt tuli, mutta erikoisella tavalla. Silakkaverkossa oli isolle ahvenelle sopiva reikä ja ahven päätyi silakoiden mukana saaliiksi. Ahven oli viimeisellä ateriallaan nauttinut tokkon jonka luovutti puoliksi sulaneena. Näin todellisena sivusaaliin sivusaaliina sain eka tokon.

Lajilleen lienee vaikea määrittää mutta kalakirjan mukaan näyttäisi mustatokolta(ei tulokaslaji). Vanha kalakirjani kuitenkin väittää että pohjoisin mustatokko on saatu Raumalta, no kirja on kyllä melkein minun ikäinen.

tokko DSC 0066

siiat kokupussi 

Siikasaaliit on jatkuneet hyvinä rysillä. Kuvassa parin rysän saalis eikä kokupussiin kolmatta enään yritetty kokea.

tokko DSC 0069

Olen vuosittain ilmoitellut lehdessä kun on ollut aihetta vauhdittaa myyntiä. Yllättävän hyvin on ilmottelu toiminut(vielä). Nyt kuitenkin on tullut kyselyjä voisinko netti-ilmoitussysteemiä harkita.

Pitäisi varmaan luoda jonkinmoinen ”ilmoitusrengas” johon voisivat liittyä ne joita kiinnostaa luonnonkalan hankkiminen. Päivittelemällä sinne kalansaanti/myynti tietoja, halukkaat ostajat tietäisivät koska on ja mitä saatavilla. Olisko se sitten naamakirja vai hässäkkä? No, ei vielä hätää ole. Parin päivän lehti-ilmoitukset ja mielestäni hyvät siikasaalit loppuivat kesken ja jouduttiin myymään ”eioota”. ”Eioo” on valitettavan yleinen artikkeli toritiskillä.

Kaikki ei johdu siitä että kalastaja on niin tumpelo ettei saa saalista vaan kuluttajalta on kadonnut sesonkiajattelu. Milloin mitäkin kalaa saa. Vain made on selkeästi sesonkikala. Kun tulee lumi maahan niin madekauppa alkaa. Toivottavasti piakkoin saan pullean mateen omaan pataan kun torilla sellainen on lokakuussa kummajainen.

HjS