Uuden vuoden juhlinnan yhteydessä usein mietitään ja vahditaan promilleja ilojuomien (toivottavasti nimenomaan ilo) yhteydessä. Tosin jo moni kalastaja aloittaa kalastuksen heti uuden vuoden ensimmäisenä päivänäeikä silloin promilleja sallita ja juhlinta jää väliin.

Tällä kertaa kalastajilla ja yrityksillä on ollut toisenlaiset promillet mielessä. Vuoden viimeisille päiville venynyt toimijakohtaisten käyttöoikeuksien käsittely ja laskenta sekä kalastuslupien ja kalastuskiintiöiden jakaminen käyttöoikeuksien perusteella on askarruttanut. Promilleja on odotettu suurella jännityksellä sillä ne ohjaavat yrityksen toimintaa kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Jossain on jopa ollut kisakatsomo päätöksiä odottamassa.

Erittäin mittavan työn jälkeen MMM alkoi postittaa käyttöoikeuspäätöksiä 30.12 ja toivottavasti ELY-keskus saa vielä kalastusluvat ja siirrettävät toimijakohtaiset kiintiöt jaettua vanhan vuoden puolella. Silloin kalastus voi alkaa heti uuden vuoden alkaessa ja kalantoimitukset asiakkaille onnistuvat ajallaan.

On selvää, että päätökset voivat aiheuttaa keskustelua, virheitä todennäköisesti löytyy, ja valituksia voi tulla. Hakijoilla on syytä tutkia päätöksiään tarkasti ja jos on aiheellista, valittaa päätöksestään. Se on osa hakijan oikeusturvaa. Järjestelmän käynnistyminen aiheuttaa varmaan myös alkukipuja. Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä esittää kiitos ministeriön elinkeinokalatalousyksikölle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle, jotka pienellä porukalla ja paineen alla ovat pystyneet toimittamaan päätöksiä todella tiukan aikataulun puitteissa.

Vuoden 2016 viimeisinä päivinä kalastetaan vielä yhteisten kiintiöiden puitteissa. Eletään historiallisia hetkiä pelagisessa kalastuksessa. Tammikuun ensimmäisenä päivänä 2017 kalastusyritykset jo hyödyntävät omaa kiintiötään, oman kalastusstrategiansa puitteissa.

Toivotamme kaikille liiton jäsenille ja sivuston lukijoille menestystä vuonna 2017!