Kalaa, voita, kermaa ja puhetta Lattomeren kommodorilta

Suomen Ammattikalastajaliitto ja Selkämeren Ammattikalastajat esittäytyivät Porissa SuomiAreenan kansalaistorilla. Tällä kertaa teemana oli suomalainen luonnonkala. Sen puolestapuhujaksi oli kutsuttu monitoiminen Timo Koivusalo. Ohjaajana ja näyttelijänä tunnettu Koivusalo on myös tunnustettu kokki.

Tästä saatiin näyte ammattikalastajien teltalla, kun hän valmisti kolmena päivänä kolmesti maukkaita kala-aterioita, joita yleisökin pääsi maistamaan. Grillissä valmistui siikaa, ahventa ja silakkaa erilaisin höystein. Ja kansa tykkäsi.


– Nyt on löytynyt ensimmäisen kerran 2000 vuoteen mies, joka ravitsee kansan kahdella kalalla ja viidellä leivällä.

Paikalla olleet ammattikalastajatkin Sami Veneranta ja Heikki Salokangasjoutuivat myöntämään vähemmän vettä sisältävän Lattomeren rannalla asuvan taidot. Vaikkakin Salonkankaan mielestä kotivesistä pyydetty kala ei kaipaa kuin suolaa.
– Timo kuitenkin käyttää mausteita kohtuudella, joten hän ei tapa kalan luontaista makua.

Koivusalon maustearsenaali olikin vahvempi. Kalaa maustettiin luonnollisesti pippureilla, mutta myös piparjuurella, anjoviksella, hunajalla, sitruunalla jne. Ja kun pohjalla oli voita ja kermaa, niin siitä herkku ei enää parane. Näin ainakin maistamaan päässeet antoivat palautetta.
– Nyt kalankin laitto on taas hienoa, kun voi ja kerma on päästetty pannasta.

Loistava kokki, mutta Timo Koivusalo oli myös odotetun kaltainen verbaalikko. Yleisö sai kuulla asiaa, mutta myös hänelle tunnusomaista huumoria.
– Pekkoa en voinut kutsua mukaan, koska se söisi kuitenkin kaikki.

Grillauksen ja valmistusohjeiden ohessa Koivusalo toi jatkuvasti esille suomalaisen luonnonkalan erinomaisuutta. 
– Kyseessä on loistava lähiruoka, eikä mitään lentokalaa. Mielestäni on tajutonta, että meille rahdataan kalaa ympäri maailmaa, kun voisimme tukeutua omaan luontoomme.

Koivusalo kokkasi Suomen Ammattikalastajaliiton 7 %.n paita päällä.
– Sen lisäksi, että luku kuvastaa älykkyysosamäärääni, se on se määrä, jonka me kuluttajat syömme ammattikalastajiemme pyytämää kalaa. Loppu on kasvatettua ja tuontikalaa. Tässä ei mitään tolkkua.

Koivusalo esittikin useaan otteeseen huolestuneisuutensa ammattikalastuselinkeinon puolesta.
– Meillä on hyvässä kunnossa olevat kotimaiset kalakannat. Ne eivät ole välittömän suojelun tarpeessa. Ammattikalastajat sen sijaan ovat.
– Ajatelkaa, jos ammattikalastajakunta häviää, niin mihin tilanteeseen joudumme. Marketeissa on maapallon toiselta puolelta tuotua kalaa, josta emme tiedä, minkälaisissa oloissa se on kasvanut tai kasvatettu. Siinä ei ole mitään järkeä.

Suomalainen luonnonkala on herkullista ja terveellistä. Sillä on paljon ystäviä, myös tunnettuja julkkiksia. Me tarvitsemme heitä. Tämän SuomiAreenan tapahtumat opettivat ammattikalastajien teltalla. Selkämeren Ammattikalastajien sihteeri sai parhaimmillaan kuulijoiksi kaksi asiasta kiinnostunutta. Timo Koivusalon avattua äänensä teltan eteen iskostui välittömästi kymmeniä kuulijoita. Tämän totesi myös Heikki Salokangas.
– Tämä on päivän sana. Julkkikset vetävät. Meidänkin on sopeuduttava asiaan.
– Koivusalon huumori myös puri. Kuitenkin meidän vakava asia tuli hyvin esille. Enemmänkin voisimme tehdä kalastajien asiaa tunnetuksi huumorin kautta. Olemme vähän sellaisia totisia torvensoittajia.

Selkämeren Ammattikalastajien puheenjohtajalle Sami Venerannallekin jäi tapahtumasta positiivinen kuva. Ihmiset olivat selvästi kiinnostuneita.
– He kuuntelivat myös Koivusalon vakavia vetoomuksia kotimaisen ammattikalastuksen puolesta.
– Ja päältäkin näki, että grillistä valmistui todellisia herkkuja. Tällaisia tapahtumia voisi jatkaa.

Liitto osallistui nyt kuudetta kertaa järjestettyyn yhteiskunnalliseen kesätapahtumaan omin voimin yhteistyössä Selkämeren Ammattikalastajien kanssa. Paikallisyhdistys huolehti käytännön järjestelyistä ja paikallinen kala tuli myös heiltä.

SuomiAreenaan osallistumisen tavoitteena oli tuoda yleiseen keskusteluun mukaan kalastuselinkeinon näkökulma. Laajan medianäkyvyyden ja kymmenien tuhansien kävijöiden tarjoamat kontaktit ovat mahdollisuutena ainutlaatuinen tilaisuus ja tässä onnistuttiin satsaukseen nähden mainiosti. Myös kansalaispalaute etenkin 7 % – teemaan oli kauttaaltaan positiivista.

Ammattikalastajaliitto ja paikallisyhdistys toimivat yhteistyössä Porin kaupungin ja MTV3:n kanssa. Liitto kiittää tärkeästä työstä Timo Koivusaloa, Sami Venerantaa, Martti Suuriniemeä ja Heikki Salokangasta.