Trio-Trading pyrkii Kiinan markkinoille suomalaisen lahnan ja särjen avulla.

Kalojen ja äyriäisten maahantuoja Trio-Trading selvittää parhaillaan, voisiko kotimaisella lahnalla ja särjellä olla vientipotentiaalia Kiinassa.

Lahnan ja särjen kalastaminen Suomessa on tärkeää niin sanotun roskakalaongelman hillitsemiseksi. Ongelmana on, että pienet kalat kuormittavat varsinkin pieniä, matalia järviä ja estävät arvokalojen kasvun.

Näiden kalojen kalastus kotimaiseen tarpeeseen ei ole kuitenkaan taloudellisesti kannattavaa. Trio-Tradingin mukaan Kiinassa on kuitenkin herännyt kiinnostus Suomessa aliarvostettuja kaloja kohtaan. Yrityksen edustajat ovat kuluvalla viikolla mukana kala-alan messuilla Kiinassa.

”Kalan kysyntä on Kiinassa voimakkaassa kasvussa. Messuilla esitettiin arvio, että vuonna 2015 kiinalainen syö keskimäärin 28 kiloa kalaa vuodessa, kun vielä pari vuotta sitten vastaava määrä oli 19,5 kiloa. Kiinalaiset ovatkin olleet kiinnostuneita monipuolisesti eri kalalajeistamme”, kertoo toimitusjohtaja Ville Sammallahti.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia Trio-Tradingin tuotteista menee vientiin. Isoimpia vientimaita ovat Norja, Ruotsi ja Tanska sekä Puola.

Lähde: Kauppalehti 8.11.2012