Talvisota alkoi 30.11.1939 klo 6.50 Neuvostoliiton hyökkäyksellä. Samaan aikaan oli useita venekuntia silakkaverkoilla Säpin vesillä. Luvialaisen edesmenneen kalastajan Inko Nordbergin kertomukseen perustuen seuraava tarina.
”Silakkaverkoilla marraskuussa käytiin Säpin saaren pohjois- ja luoteispuolella. Alue on erinomaista silakkaverkkoaluetta myöhäissyksyn pyynnissä. Pyyntiä harjoitettiin laskemalla silakkaverkkoja ns. ankkuriverkoiksi joka tarkoittaa pintaan tai pinnan lähelle ankkuroituja verkkoja. Verkot laskettiin iltapäivällä ja vedettiin ylös seuraavana aamuna kun päivä taasen valostui.
Matkaa mantereelle oli runsaasti ja siksi yövyttiin Säpin saaressa. Säpissä oli tuolloin sotilaita vartiotehtävissä ja heille välittyi tieto sodan alkamisesta 30.11. aamulla ja määräys, ettei saaresta saanut poistua kukaan koska oli syttynyt sota.
Kyseinen määräys koski myös kalastajia jotka yksissä tuumin päättivät, etteivät jättäisi verkkoja nostamatta ja saalista maihin viemättä yhden sodan takia. Kalastajat arvelivat, ettei Säppi ihan ensimmäisiin neuvostoarmeijan kohteisiin kuuluisi. Eikä kukaan ei vihollisiin täällä länsirannikolla törmännytkään, ei ensimmäisenä eikä myöhempinä talvisodan päivinä. Venäläisiä pommikoneita kyllä nähtiin sillä koneiden suunnistus oli kiinni näköhavainnoista ja rannikko oli selvä määrityskohde sijainnille. Neuvostoliitolla ei kuitenkaan ollut kohteena pikku verkkopaatit vaan tärkeät strategisemmat kohteet.”
78 vuotta + tunti ja viisikymmentä minuuttia myöhemmin samalla paikalla ja samoissa toimissa silakkaverkoilla Säpissä. Sota ei aikanaan kalastusta lopettanut länsirannikolla.
Nyt elinkeino on vakavamman uhan edessä. Hyljelaumat olivat tyhjänneet verkot vuosipäivänä kuten useasti aiemminkin. Viimeisenä mohikaanina ehkä viimeisä kertoja paikalla kunnioittamassa vanhaa pyyntimuotoa.
Ei löydy mainintaa historiankirjoista joissa kerrottaisiin hallien silakkaverkkoja tyhjentäneen, ei 1900 eikä 1800 -luvulla. 2000 -luvulla tilanne on toisin. Ilmeisesti hylkeiden lukumäärä on aivan muuta mitä tutkimusta ohjaileva viherhegemonia väittää.
Hattu kourassa kunniaa menneille sukupolville ja rukoillen, että tulis tauti ja tappaisi hallilaumat kohtuullisiin määriin, että meille jäisi tilamme jatkaa elinkeinoamme.
Leuto (länsirannikolla) loppusyksy ennustaa että joulun ja kynttelin välille tulee pakkasia. Talvisota talvi oli erittäin kylmä myös täällä Porin seudulla. Ennen joulua 1939 ei kuitenkaan ollut pakkasia vaan hyvin leutoa. Vasta joulun jälkeen pakkaset puraisi kunnolla ja pitkään. Kevät 1940 ei tahtonut kesäksi muuttua hevillä. Vielä kesäkuussa oli routaa maassa.
Pari rysää vielä odottaa nostoa. Saaliit vaatimattomia ja talvi nurkan takana joten ylös pikimmin.
HjS