Lokakuun lopulla talven tuntua

Viileä loppusyksy aikaisti talven tuloa. Rysät nostettiin ennätysaikaisin ylös, viimeinen 14. marraskuuta. Nostoa joudutti kalantulon täydellinen ehtyminen jo lokakuun lopulla. Kuukauden keskimääräistä aiemmin. Veneet nostettiin ylös 23.11., kun lähiviikkojen sääennuste näytti ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmältä. Ennuste oli paikkansapitävä ja rysien sekä veneiden nosto onnistui joutuisasti, eikä jäätäminen ehtinyt hankaloittaa työtä. Sittemmin onnistunutta ajoitusta on hyvillään seurattu, kun alkanut aikainen talven tulo ei ole ottanut takapakkia.

Kuhat sivusaaliina paikkasi syksyn rysäpyynnin niukkuutta

Kalavuosi 2023 ei mitenkään erinomaisena jää muistoihin. Lohisaaliit jäivät heikoiksi, siikaa alle keskinkertaisen. Silakkasaaliit heikot, sillä sen kalastus ei onnistunut tyydyttävästi. Kevät alkoi silakan osalta hyvin mutta kesä-syksy ei niinkään. Silakkaa olisi ollut, mutta huonot pyyntisäät sekä meduusainvaasio haittasivat pyyntiä. Silakalle kuitenkin kuuluu hyvää, sillä sen kanta on taas pulskaa ja hyväkuntoista verrattuna vuoden parin takaiseen. Taimenta tuli hyvin, mutta loppusyksyllä sekin oli kadoksissa.

Kylmän värit

Ensi vuotta ei oikein pysty ounastelemaan. EU on vihdoinkin pääsemässä tavoitteeseensa suomalaisen merikalastuksen alasajossa. Tarkoitus oli hoitaa se Selkämeren osalta kerralla kuntoon, mutta silakan osalta jarrua saatiin niin, että ensi vuonna saa pyytää. Lohen, joka on minun ensisijainen pyyntikohde, suhteen ollaan tilanteessa, että se on nyt kielletty kalastusvesilläni. Jotain mahdollisuuksia rajoittamalla vielä entistäkin enemmän kaavaillaan, mutta niistä mahdollisista ajankohdista, jolloin ehkä saan lohen kalastaa, ei ole mitään varmuutta. Ensi vuoden pyyntiin pitäisi pyydysten korjauksen ja uudistamisen osalta ryhtyä, mutta motivaatio on kateissa, sillä pyydyksiin, joita ei voi käyttää, ei todellakaan kannata investoida.

Lohenpyynnin osalta sille, minkä EU rajoittaa tai lopettaa, ei milloinkaan tule olemaan vaihtoehtoa. EU seuraa tutkimuksen (ICES) neuvoja ja yksinkertaisesti tutkimuksessa ollaan sitä, mieltä että merikalastus pitää lopettaa. Olisin vielä jokusen vuoden jatkanut kalastusta, mutta nyt näyttää synkältä. Näillä kymmenillä ei enää kalastusta suunnata uudelleen ja investoida siihen. Kevääseen mennessä tilanne selvinnee, mutta mikäli jotain pyyntiä saa harjoittaa, ICES ja EU varmasti  ensi vuonna iskevät uudelleen ja ankarammin kalastuksen kimppuun, joten tulevaisuutta kaupallisella kalastuksella avomeren rannoilla tuskin on. Riippumatta kalakantojen tilasta aina löytyy tutkimuksella, suojelulla ja monella muulla taholla jokin aasinsilta, millä voi perustella elinkeinon alasajon tarpeellisuutta.

Talvi on täällä nyt, mutta onko tulevat kolme-neljä kuukautta samoin keskimääräistä kylmempää. Tuskin, sillä silloin meillä olisi vuosisadan pakkastalvi meneillään. Eiköhän tästä vielä talvi lempeämmäksi muutu ainakin joksikin aikaa.

Joulu lähestyy.

Toivotan kaikille

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2024

HjS