Taivassalossa järjestetään lauantaina 4. heinäkuuta 42. kerran Silakrysäys. Vajaan 2 000 asukkaan ja yli 8 000 vapaa-ajan asukkaan Taivassalo rysäyttää talkootöinä Varsinais-Suomen suurimman maaseututapahtuman lauantaina kello 10–15 Nuortenkodin ja Poijun alueella.

Silakrysäyksellä on pitkät perinteet yli 40 vuoden ajalta. Silakrysäys kokoaa yhteen paikalliset yhdistykset yhteisiin talkoisiin. Mukana on noin sata talkoolaista. Rysäyksen tuotolla tuetaan eri yhdistysten kautta taivassalolaista harrastustoimintaa. Mukana talkoissa ovat Taivassalo-Seura, Martat, MLL, Taivassalon VPK, Taivassalon Tahti, partiolippukunta Tupshaukat, Hakkenpään Merenkävijät, Kustavin-Taivassalon reservinupseerit ja LC-Taivassalo ja moni vapaaehtoinen.

Silakointifestarit alkavat Tupshaukkojen lipunnostolla ja markkinakojut tarjoavat silakkaherkkuja ja muita paikallisia tuotteita. Marttojen ”silaksoppa” valmistuu omissa soppatykeissä. Taivassalolaisten kalastajien kaikkien Saaristomeren ammattikalastajien puolesta kirjoittaman julkilausuman vastaanottaa kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Turun paistinkääntäjien jäsen Chevalier Jari Nerjanto fileoi ja paistaa kalaherkkuja. Lavalla nähdään ja kuullaan myös ääniakrobaatti ja imitaattori Heikki Hilander. Elävää musiikkia tekee kolme orkesteria. Vuoden Rysäyttäjä selviää puolenpäivän aikaan. Sen jälkeen starttaa kello 13 Silakrysäys-hölkkään. Nuortenkodilla järjestetään taidenäyttely, jossa on esillä Marja-Liisa Väättäsen ikonitaidetta, Harri ja Eila-Maija Veistisen, Raija Heikolan ja Päivi Hannulan akvarelleja sekä Hanna Juusolan akvarelleja ja grafiikkaa. Esillä on myös Taivassalon Marttojen ja Taivassalo-Seuran kokoamia vanhoja vaatteita ja asusteita kotiseutuarkiston kätköistä.

Lähde: Aamuset 2.7.2015