Ammattikalastajat tyrmäävät maa- ja metsätalousministeriön esityksen. ”Saalis puretaan kalastuksen loputtua, ei virkakunnan kellojen mukaan.”
Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että silakka-, kilohaili- ja turskasaaliita saisi purkaa ainoastaan arkisin kello 6.00–21.00 sekä viikonloppuisin ja arkipyhisin kello 12.00–18.00.
Esitys koskisi yli 5 000 kilogrammaa painavien lajittelemattomien silakka- ja kilohailisaaliiden purkamista ja jälleenlaivausta. Turskasaaliiden osalta kilorajoitus koskisi yli 750 kilogramman saaliita.
Suomen ammattikalastajaliitto ei hyväksy esitystä. Liiton toimitusjohtaja Kim Jordas sanoo, että esitys ei mitenkään istu kalastuselinkeinon luonteeseen.
”Kalastaja kalastaa silloin kun sää sallii ja kalaa on. Saalis puretaan kalastuksen loputtua, ei virkakunnan kellojen mukaan.”
Saaliit on aiemmin purettu ilman aikarajoituksia.
Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Jarmo Vilhusen mukaan Euroopan unioni on velvoittanut jäsenmaita säätelemään tarkemmin merellisten kalakantojen saaliiden purkamista.
Saaliiden purkamisen aikarajoitukset liittyvät myös kansallisesti käyttöön otettujen toimijakohtaisten kalastuskiintiöiden noudattamiseen ja sen valvontaan.
Kalastajat ovat kiukuissaan.
”En ole pitkään aikaan saanut näin paljon vihaisia puheluita kalastajilta. Elinkeinon harjoittamisen rajoittaminen osui nyt arkaan paikkaan”, Jordas kertoo kalastajien tunnelmista.
Jarmo Vilhunen korostaa, että kyse on vasta lausuntokierrokselle menneestä ehdotuksesta. ”Toimialan kannanotoilla on totta kai vaikutusta päätöksen lopulliseen muotoiluun.”
Hän muistuttaa myös, että silakan ja kilohailin osalta alle 5 000 kiloa painavien saaliserien purkamisaikoihin ei ole esitetty rajoituksia. Sama koskee myös alle 750 kilogramman painoisia turskasaaliita.
Vilhunen sanoo, että tilastojen mukaan vain noin 10 prosenttia suurempien troolisaaliserien purkamisesta tapahtuu kaikkina viikonpäivinä iltayöaikaan kello 21.00–4.00.
”Harkinnassa on toki vielä tarkempi sallittujen purkamisaikojen analysointi tai tiettyjen poikkeuksellisten sääolosuhteiden huomioiminen.”
Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 25.1.2017