Viime vuoden lokakuulla kuvattu jakso ”Ammattikalastaja” TV-sarjaan ”Pohjantähden alla” tuli maanantaina 30.09. Arman Alizad heittäytyi kuvauksissa ammattikalastajan rooliin aivan aidosti ja rehellisesti pyrki välittämään tunnelmaa katsojille. Saamani myönteisen palautteen perusteella hän siinä onnistuikin. Vuoden verran voi Ruutu-palvelussa jakson katsoa mikäli on missannut viikon useat uusinnatkin.

Seuraavan kuukauden aikana saadaan siianmätiä. Siikasaaliit ovat olleet niukanpuoleisia viime viikot. Vielä ehtii saalistaso kohentua, mutta jokainen niukahko saalispäivä lisää mahdollisuutta siihen, että syksy jää heikohkoksi.

Hyvä lohikesä vain jatkuu. Tosin kuukauteen ei enää saaliiksi ole otettu kutulohia, vaan ne on välittömästi vapautettu. Vuosiin ei kutuvalmiita lohia ole ollut merellä näin runsaasti kuin nyt. Ilmeisesti osa lohista kutee mereen. Lohen mäti ei siedä suolaa vaan suolaantuu ja kuolee. Vastustan geenimuuntelua, mutta lohen jalostus ei suurta muutosta tarvitse. Muutetaan vain lohen mädin ominaisuuksia pikkuisen niin, että se kehittyy myös murtovedessä suolaantumatta. Riippuvuus jokivesistä vähenisi ja meri näin tuottaisi enemmän arvokalaa ja jokiin voisi edelleen nousta osa lohista jos niin haluaisivat ja vapaan joen löytäisivät.

Aivan spesiaaliherkku on siianmaksa. Isoilla mammasiioilla on kookkaat maksat, joiden kerääminen on helppoa perkauksen yhteydessä. Pitää vain varoa ettei sappi puhkea, sillä se on kiinni maksassa ja pitää irroittaa.

Maksat huudellaan runsaalla vedellä, jotta veri huuhtoutuu pois.

Keitetään kypsäksi lisäämällä keitinveteen ripaus suolaa ja maustepippureita.

Jäähdytetään kylmällä vedellä.

Ja eikun syömään leivänpäällisinä.

HjS