kuva 1 2

Lokakuun alussa julkaistu Työeläke lehti 4/2018

Juhannusviikolla käytiin jututtamassa ja näppäämässä jokunen kuva Työeläke lehteen ammattikalastajan työstä. Kansikuvapojaksikin kelpuuttivat. Kuvasta huokuu vuoden kiireisimmän viikon tunnelma: ei edes partaa ehtinyti ajaa vaikka toimittaja oli tulossa jutun tekoon. Kätevintä on lukea juttu suoraan digilehdestä nro. 4/2018 http://tyoelakelehti.fi/

kuva 2 2

Eläkerintamalla osallistuin Mela:n kalastajien ja poronhoitajien neuvottelukunnan kokous matkaan Luoston maisemiin. Eläkevakuutetut kalastajat hupenevat, ollaan 500 tietämillä ja suunta on aleneva edelleen. Saimme osallistua poroerotukseen eli poroelinkeinon eräänlaiseen inventaariotilaisuuteen. Lapissa on aina taikaa oli vuodenaika mikä tahansa.

kuva 3 2

Kalastajan syysarkeen tuli muutosta kun Arman Alizad saapui dokkaria tekemään tiiminsä kanssa. ”Arman Pohjantähden alla” dokkarisarjaan kuvattiin ammattikalastuksesta kertova jakso. Jos oli Armanille uutta ja erilaista niin oli minullakin aitiopaikka seurata miten rautainen ammattilainen työstää aihetta. Tuottaja ja juontaja samassa persoonassa mahdollistaa todella nopeat käänteet ja heittäytymisen mukaan hetkeen ilman ennalta suunniteltua käsikirjoitusta. Tämän tuotantokauden jaksot (12kpl) alkavat telkussa huhtikuussa 2019. Pohjantähden alla on kertomus, miten Arman kokee työn ja olosuhteet eri ammateissa.

kuva 4 2

Syksyn projekteihin kuuluu tiedelautta ”Kilkki”. Rysälle ankkuroidulla lautalla on havaintolaitteet, joilla pyritään havaitsemaan hylkeiden vedenalainen ääntely. Mahdollinen äänijälki voidaan sitten hyödyntää esimerkiksi laukaisemaan karkoituslaitteet tai sulkemaan pyydys näiltä kalarosvoilta.

Viipyilevä on mittausajankohdan määrittäminen ollut, mutta nyt kuitenkin toistuvien kovien tuulijaksojen jälkeen lautta on paikallaan. Parhaillaan on kovaa keliä ja saa nähdä miten Kilkki laitteineen selviää. Kyseessä on hanke jossa lautan rakenteista ja havaintolaitteista vastaa ProtoRhino Oy, ja rahoituksesta elinkeinoyhtiö Prizztech Oy. Luken kanssa on myös projekteja menossa, mutta keliolosuhteet on olleet liian haastavat kunnon suorittamiseen.

Heikki 4 2

Lähes jatkuva kovanpuoleinen lännenpuoleinen tuuli on pidätellyt kalastusta jo syyskuun alkupuolelta. Syksyn kalastus jää vaatimattomaksi ja saaliit heikoiksi. Kaikkia pyyntiin aiottuja rysiä ei ehditty edes laskea. Rysät on kärsineet kovista merivirroista ja osaan on kertynyt levää. Silakkaverkoille on päästy aniharvoin heikoin tuloksin. Mitään ennennäkemätöntä ei tuuliset syksyt ole, on näitä ennenkin ollut.

Luonnonmerkit viittaavat keskimääräistä ankarampaan tulevaan talveen, joka on runsasluminen täällä länsirannikollakin. Lisäksi näyttäisi talven ehtivän puraista jo kuluvan vuoden puolella.

Ensi vuoden kalastuskiintiöt on sovittu. Suomen tavoitteet saada mahdollisimman huonot edellytykset maamme lohen ammattikalastukselle epäonnistuivat jälleen. Kiintiö säilyi ennallaan vaikka kansallinen tavoitteemme oli romahduttaa se. Vain EU komission odotettu ja oikeutettu kiintiön nostoesitys saatiin torpattua. Kalastuksesta vastaavalla ministerillämme oli nieltävä pettymyksen katkeraa kalkkia sillä vielä tälläkään kertaa ei merikalastuksen alasajo onnistunut. Poliittisen oikeudenmukaisuuden mukaan jos joku varastaa (Puola), on tärkeää saada syyttömat (suomalaiset ammattikalastajat) kärsimään.

Yksi pirullinen temppu kuitenkin onnistui. Ammattikalastukselle saatiin luotua taas yksi uusi rajoitus. Avomerellä taimenen kalastus kiellettiin. Tasapuolisuuden poliittinen vaatimus täytyy sillä, että vapaa-ajankalastajat saavat jatkaa ja vain ammattikalastus kielletään. Kieltoa perustellaan Puolan kalastuskäyttäytymisellä, mutta varmuudeksi saatiin rajoitus koko Itämeren alueelle. Osana pitkäjänteistä kalastuspolitiikkaa jolla ammattikalastuksen uskoa tulevaisuuteen pyritään murskaamaan, tämä on taas oiva muistutus kaunopuheiden jälkeen miten elinkeinoamme edistetään konkreettisesti. Vaikka taimenen avomerikalastuskiellolla on pieni merkitys meille, on sen kalastuskielto kuitenkin viesti, että meillä ei ole pienintäkään arvostusta yhteiskunnan päättäjien keskuudessa.

Loppuun kuva lisämatkustajasta viime kesänä.

kuva 5 2

HjS