Det finns ovanligt mycket lax i både havet och Dalälven i år. Men yrkesfiskarna får inte ta del av fisk­e­lyckan för årets laxfiskekvot är redan uppfylld.
– Kvoten stämmer inte alls med hur mycket fisk som finns för besluten fattas för långt bort, säger yrkesfiskaren Magnus Bergman.

Sedan en och en halv vecka tillbaka får Sveriges yrkesfiskare inte fånga mer lax. Kvoten på 34 000 fiskar i år är med råge uppfylld och från och med nu är det bara spöfiske för eget bruk som är tillåtet.

– Det är uppenbarligen ett gott laxår så det är nåt som inte stämmer, säger Magnus Bergman, yrkesfiskare på Norrlandet som menar att den lågt satta kvoten slår hårt mot yrkes­fiskarna.

– Det är klart att det påverkar. Vi har levt med några medelmåttiga år nu och det är de goda åren som håller företagen flytande och för dem framåt. Det är mycket arbete bara att göra i ordning redskapen så när vi inte får fiska ordentligt är det mycket arbetstid som går till spillo.

Laxfisket i Östersjön

Den totala laxfiskekvoten för Östersjön 2012 är 120 000 fiskar. Sveriges del är 34 000 fiskar men innan laxfisket han stoppas av Havs- och vattenmyndigheten hade kvoten överstigits med 3000 fiskar. Fiskarna i området mellan Västernorrland och Gästrikland skulle få fånga 6000 laxar men eftersom laxfiskarna i Bottenviken fyllde sin kvot snabbare hann våra lokala fiskare bara fånga 5000 laxar innan fisket förbjöds. Det innebär ett inkomstbortfall på totalt minst 500 000 kronor.

Sälar och skarvar är också stora laxfiskare. Vissa undersökningar talar om att sälarna tar mångdubbelt fler laxar i Östersjön varje år än yrkesfiskarna. Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag att ta fram en ny sälförvaltningsplan som kommer att presenteras i slutet på september.

Källa: Arbetarbladet 20.7.2012