Varmt vatten är roligt att bada i, men fiskarna tycker inte likadant. Den här sommaren har vattentemperaturen varit så pass hög att fisket fått lida. För Tanja Åkerfelt består sommarens laxfångst bara av en bråkdel av fjolårets fångst.

Fiskar är växelvarma djur vars kroppsfunktioner anpassas efter vattentemperaturen. Ju kallare vattnet är, desto långsammare ämnesomsättning har fisken och därför kan det vara svårare att få en fisk på kroken i kallare vatten.

Enkelt sagt ökar fiskens aptit i varmare vatten och då även mängden napp på fiskespöet. 

Då kanske man tänker att det nappat riktigt ordentligt med fisk i sommar, nu då vattentemperaturen är så pass hög. Så är ändå inte fallet, tyvärr.

Värmen i år har inte bara påverkat oss på land, utan också fiskarna i vattnet. Med höga vattentemperaturer sjunker syrehalten i vattnet, som leder till att fiskarna får svårt att överleva i den varmare miljön eller förflyttar sig till svalare vatten. 

Det här har även fiskare Tanja Åkerfelt från Sibbo märkt av. Hon börjar sin försäljningsdag med att ta sig ett morgondopp, lasta bilen med försäljningsvaror och sedan köra mot Söderkulla.

Trots många kunder i sommar ser Åkerfelt ändå inte hoppfullt på resten av säsongen. 

– Det varma vattnet har påverka vårt fiske väldigt negativt, säger Åkerfelt. Det känns som att laxfiske för vår del inte ens kommit i gång ännu och nu är säsongen snart över. 

Säsongen slut innan den ens kommit i gång

Tanja Åkerfelt har väntat på rätta vindar och rätt vattentemperatur, men de har aldrig kommit. Vattentemperaturen ser endast ut att stiga i och med att det varma vädret håller i sig. I jämförelse med tidigare år är sommarens fångst bara en bråkdel av fjolårets. 

Nu börjar säsongen redan vara slut för Åkerfelts del och därför har hon också mist hoppet om att laxfiskarna ännu skulle hinna bli fler.

– Vattnet blir bara varmare och nu börjar det också komma alger, så någon stor fångst räknar jag nog inte längre med, säger Åkerfelt. 

Stamkunderna finns kvar trots värmen

Henry och Mona Nordberg är stamkunder vid fiskbilen i Söderkulla och stora fiskälskare. De köper fisk varje fredag och så har de gjort i nästan tjugo års tid. 

– Vi är kunderna som alltid är här för tidigt, säger Henry Nordberg. Det hör till vårt fredagsprogram och så köper vi fisk för resten av veckan. 

Henry och Mona Nordbergs son är hobbyfiskare och har också märkt av det dåliga utbudet av fisk i vattnet. De är ändå glada över att kunna komma till Söderkulla för att handla fisk. 

Gravad och rökt lax, räkor i majonnäs och strömming i chilisås hör till deras standardinköp och så är fallet även i dag. 

Källa: Yle Östnyland 12.7.2021