kiina1

Neljän suomalaisen valokuvaajan monivuotisen kuvausprojektin yksi etappi saavutettiin, kun heidän laaja näyttelynsä People in times avattiin Haikoussa, Kiinassa. Valokuvaajat Hannele Fors, Kalervo Ojutkangas, Markku Saiha ja Kirmo Wilen ovat kuvanneet Hainanin saarella vuodesta 2007 saakka useilla matkoilla, ja nyt heidän näyttelynsä esiteltiin Haikoun uudessa taidemuseossa paikalliseen tapaan juhlallisin menoin.

Tilaisuuden avasi näyttelyn toteutukseen yhdessä Hainanin dokumenttikuvaajien kanssa osallistuneen China Construktion Bankin johtaja Huang Guohua. Hyvin onnistuneen yhteistyön totesi myös vice-director of Foreign Affairs Office of Hainan Province Zhou Ganqzhan ja toi avajaisiin valtiovallan tervehdyksen. Hän totesi myös kuvaajille yksityisesti, että Hainanilla on paljon tarjottavaa valokuvaajille ja toivotti heidät tervetulleiksi.

Näyttelyn avajaiset kiinnostivat myös mediaa, ja paikalla oli runsaasi toimittajia, kuvaajia ja kolmen eri tv- kanavan kuvausryhmät. Näin laajaa näyttelyä ja julkisuutta ei suomalainen valokuvaus ole aiemmin saavuttanut Kiinassa. Paikallisten järjestäjien mielenkiinnosta näyttelyä kohtaa kertoo arvovaltainen yhteistyökumppanien joukko, johon kuuluu mm. mm. Department of Culture, Radio, Television, Publication and Sports of Hainan Province, Foreign Affairs Office of Hainan, Hainan Federation of Literary and Art Circles.

Valokuvaajien puheenvuorossa Kirmo Wilén korosti ihmisten luottamuksen merkitystä, jotta tällainen projekti on mahdollista toteuttaa ja, kiitti paikallista hallintoa ja valokuvaajajärjestöjä saadusta laajasta tuesta. ”Ilman ihmisten avointa ja uteliasta suhtautumista meihin emme olisi näin pitkällä”, totesi Wilen.

Avajaiset ja näyttely olivat laajasti esillä mediassa ja myös valtakunnallinen uutiskanava esitteli aihetta. Toimittajia kiinnostivat etenkin kuvaajien omakohtaiset kokemukset, projektin kesto ja tulevat suunnitelmat.

Kuvaajaryhmä lahjoitti näyttelyn järjestelyistä vastanneelle Hainan Documentary Photography association – järjestölle. Sen varapuheenjohtaja Wang Fuchun opasti kuvaajia avajaisten jälkeen käynnistyneellä viikon tutustumismatkalla saaren hienoissa kuvauskohteissa. Seurueessa olivat myös mukana China Dailyn kuvaaja Huang Yiming sekä toimittaja Liu Xiaoli, ja manageri Peppi Pennanen Suomesta.

kiina2

Kuvausmatkan kohteena oli myös kaksi kalasatamaa, toinen Sanyassa ja toinen Qionghai cityssä. Hainanilla syödään kautta linjan todellista lähiruokaa, ja kala- ja koko seafoodsektori on tärkeässä osassa. Erilaisia pyyntimuotoja ja kasvatusta on pitkin rannikkoa ja suurimpien kaupunkien kohdalle on muodostunut aktiivisia kalasatamia kuten Sanyassa.

kiina3

Sanyan sataman varhainen aamu on mieleenpainuva kokemus. Kymmenet kalastusalukset saapuvat jo aamuyön tunteina purkamaan saalistaan. Rannassa on satoja kalan vastaanottajia, ostajia, kuljettajia ja lajittelijoita. Kaaos on suomalaisin silmin melkoinen, mutta jotenkin pyöräkuljetukset ja kantajat saavat painavat lastinsa kohti kaupunkia ja myyntiin.

kiina4

Lajikirjo on myös laaja: pienistä alle kämmenen kokoisista kaloista suuriin haihin, ja kaikkea tältä väliltä. Simpukoita, ostereita, merianturaa, mustekaloja, mitä vain pakataan laatikoihin ja kuljetus lähikatujen ravintoloihin sekä myyntipöydille voi alkaa. Suomalainen terveystarkastaja voi kyllä paikalla pyörtyä koska kaikki tapahtuu taivasalla, laatikot ovat pinoissa liejuisella laiturilla eikä lämpötilaseurannasta ole tietoakaan. Kuitenkin varsinainen tuote pidetään kunnossa ja matka pyydykseltä käyttöön on niin lyhyt, että tropiikin lämmöstä huolimatta laatu on hyvä. Ei muuta kuin syömään.

kiina5

Hainanin kuvausprojektiin ja kuvamateriaaliin voi tutustua osoitteessa www.hainan.fi .

Lisätietoja: Markku Saiha, markku.saiha@itameri.net