Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuusohjelman (Kalastuksen innovaatio-ohjelma) ensimmäinen osa on päättymässä 31.12.2019. Seuraavan vaiheen suunnittelu alkaa nyt ja kaikki rakentavat ideat ovat tervetulleita.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) päätti vuonna 2016 viiden nk. innovaatio-ohjelman käynnistämisestä. Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuusohjelma (TUKALA) on yksi viidestä innovaatio-ohjelmasta. Katso lähemmin muista innovaatio-ohjelmista linkistä https://merijakalatalous.fi/innovaatio-ohjelmat/. TUKALA:n omat verkkosivut, linkki https://sakl.fi/innovaatio-ohjelma-tukala/

Vuoden 2019 aikana innovaatio-ohjelmia on arvioitu Gaia Consulting Oy:n toimesta. Arvioinnin pohjalta MMM on jatkamassa innovaatio- ja kehittämistyötä.

MMM:n johdolla käytiin 16.9. keskustelua viiden innovaatio-ohjelmien jatkosta vuosina 2020-2021. Loppuvuosi 2019 mennään jo myönnetyllä rahoituksella ja innovaatio-ohjelmat laativat väliraportin tehdystä työstä. Loppuvuoden aikana MMM, keskustellen sekä ohjelmien että sidosryhmien kanssa, päättää ohjelmien jatkotavoitteista ja toisen vaiheen rahoituksesta. Ohjelmiin voi tulla uusia elementtejä ja jotain nykyisistä saattaa jäädä pois. Eri ohjelmien rahoitusmääriin voi myös tulla muutoksia. On myös mahdollista, että ohjelmien rakennetta ja johtamismallia muutetaan.

Uudistettujen ohjelmien jatkohaku tapahtuu todennäköisesti marraskuussa. Ohjelmat hakevat jatkoa ja rahoitusta vuosille 2020-2021. Teknisesti haku tapahtuu muutospäätöstä hakemalla. Ohjelmien sisältö arvioidaan vielä hakemisvaiheessa. Tavoiteaika rahoituspäätösten teolle on noin vuodenvaihde.

Ensimmäisen osan aikana on toiminta merialueella keskittynyt hyvin pitkälle hyljeongelmaan ja testattu on mm. hyljekarkottimia. Tulokset kootaan yhteen tämän syksyn aikana.

Nyt on aika suunnitella vuosien 2020 ja 2021 toiminnan sisältöä. Mitä TUKALA:n puitteissa pitäisi tehdä, kehittää ja testata, jotta ammattikalastus pärjäisi 2020-luvulla? Kaikki ideat ovat tervetulleita. Ammattikalastajana voit myös itse osallistua tekemiseen.

Voit osallistua innovaatio-ohjelmaan ja sen toimien ideointiin lähettämällä vapaamuotoisen viestin osoitteeseen sakl@sakl.fi . Esitä käytännön ratkaisuja kalastuksen haasteisiin tai ilmoita halusi osallistua käytännön työhön.

Lähde: SAKL 20.9.2019