Vaikka rysäkalastuksen sesonki onkin jo takana, nousi merestä kelpo kuhasaalis, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli Ammattikalastajaliiton vieraana Naantalissa Luonnonmaan vesillä. Aurinkoinen kesäpäivä sujui rennoissa tunnelmissa, vaikka kalan asema lähiruokana puhuttikin kalamiehiä.

SAKL Naantali TP1

Kultarannan laituri kylpi auringonpaisteessa, kun Suomen Ammattikalastajaliiton puheenjohtaja, naantalilainen ammattikalastaja Olavi Sahlstén ja toimitusjohtaja Kim Jordas odottivat tasavallan päämiestä yhteiselle venematkalle ja seuraamaan suomukalarysän koentaa. Tapaamisen aiheena oli esitellä paikallista kalastuselinkeinoa ja keskustella kotimaisesta kalasta.

SAKL Naantali TP (3 of 11)

Presidentti oli liiton vieraana ja Naantalin vesien kalastuksesta häntä opasti puheenjohtaja Olavi Sahlstén

Veneen keula suuntasi Kultarannasta lähes tyynessä kesäsäässä Luonnonmaan lähistöllä olevalle rysälle, jonka ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén veljensä Erkki Sahlsténin kanssa koki esitellen samalla hylkeenkestävän, kompressorin avulla nostettavan ponttonirysän toimintaa. Saaliiksi saatiin mukavan kokoisia kuhia, vaikka paras kausi kalastajien mukaan onkin jo takana.

SAKL Naantali TP (6 of 11)

Veljekset Sahlstén kokemassa PU-rysää Luonnonmaan vesillä

Presidentti kertoi, että Kultarannassa syödään paljon kalaa ja yllättyi tiedosta, että vain 7 % meillä syötävästä kalasta on suomalaisten ammattikalastajien pyytämää. Hän tiesi, että Luonnonmaalla, missä Kultarantakin sijaitsee, on enää yksi ammattikalastaja jäljellä.

Itämeren tila puhutti kalastuksen lomassa ja tasavallan päämies jakoi kalastajien huolen meren tilasta. Yhteisesti kuitenkin todettiin, että Itämeren tila on parantunut, mutta töitä on tehtävä myös tulevaisuudessa. Kalastuksen asema niin lähiruuan tuottajana kuin ravinteiden poistajana on tuttu asia myös Kultarannassa.  

SAKL Naantali TP (9 of 11)

Kalaretken päätteeksi presidentti päätti verestää kalankäsittelytaitojaan ja käden käänteessä olikin saalisastiasta napattu kuha suomustettu ja perattu. Päivällistarpeet oli siis varmistettu omasta takaa.

Merimaskun kalasatamassa seuruetta oli vastassa runsas joukko median edustajia. Heitä kiinnostivat päivän saaliin ja ammattikalastuksen presidentissä herättämät ajatukset.

SAKL Naantali TP (11 of 11)

Hyväntuulinen presidentti lähti veneellä takaisin Kultarantaan mukanaan päivän kuhasaalis. Liiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén ja toimitusjohtaja Kim Jordas vastailivat pitkään toimittajien kysymyksiin kalastuksesta ja lähikalasta Pro Kalan Katriina Partasen tarjoillessa väelle tuoreella paikallisella kalalla höystettyjä leipiä.

”Vierailu oli hyvin onnistunut, ja vaikka puhuttiin vakavista asioista, oli ilmapiiri kesäisen rento. Kotimaisen lähikalan ja ammattikalastuksen tilanne ja kehitysnäkymät kiinnostivat Tasavallan presidenttiä”, luonnehti päivän antia liiton toimitusjohtaja Kim Jordas. Myös Itämeren tärkeys kalastuselinkeinolle ja työ tilanteen parantamiseksi tulivat hyvin esille vierailun aikana.

SAKL Naantali TP (10 of 11)

 

Kuvat osoitteessa  https://sakl.fi/index.php/fi/lehdistoe