hainan

Kalastuksen dokumentointiin erikoistunut valokuvaaja Markku Saiha osallistuu Kiinassa, Haikoussa näyttelyyn ”Peolpe in times – ihmisiä ajassa”  kokonaisuudella ” Sea without Fishermen – Meri ilman kalastajaa”. Kokonaisuus kuvaa merellisen rannikkokulttuurin katoamista Suomessa.

Kuvaajan teemana on pienkalastuksen loppumisen ja lisääntyvän vapaa-ajan toimintojen vaikutukset rannikon kulttuuriperintöön. Rannikkomaisema muuttuu nopeasti ja yhä harvemmassa ovat ne kokonaisuudet, joissa vielä nähdään luontaisten elinkeinojen vaikutus ympäristöön alkuperäisessä muodossaan. Yhtä harvassa ovat merestä elantonsa saaneet ammattilaiset ja saariston ympärivuotiset asukkaat. Saiha lähestyy aihetta jo edesmenneen Olavi Meriluodon kautta. Meriluoto oli ammattikalastaja seitsemännessä polvessa, eikä hänen työlleen ole ollut jatkajaa.

Näyttelykokonaisuuden järjestää Hainan Documentary Photography Assosiation ja Hainan Provincial Museum, jotka ovat kutsuneet valokuvaajat Kirmo Wilén, Markku Saiha, Kalervo Ojutkangas ja Hannele Fors pitämään valokuvanäyttelyn Hainanin uudessa museossa Haikoussa marraskuussa 2012.

Hainan Photography Association ja suomalaisten valokuvaajien yhteistyö alkoi jo vuonna 2007, jolloin suomalainen valokuvaajanelikko ensimmäisen kerran vieraili alueella ja kiinnostui sen kulttuurista ja ihmisistä. Tämän jälkeen he ovat vierailleet Hainanin saarella useaan kertaan ja kiertäneet dokumentoimassa saaren maalaiskylien Xinghui, Houpai, Lin Shi, Qu Kou ja Yan Feng elämää ja arkea.

Kuvaajia kiinnostaa erityisesti rakennemuutos, joka näkyy kaikkialla Kiinassa. Kaupunkien uusien suurten liikekeskuksien mainosvaloissa loistavat tutut länsimaiset suuryritykset, kylien nuoret muuttavat opiskelun tai tehdastyön perässä kaupunkikeskittymiin, kyliin jäävän vanhemman sukupolven elintaso nousee nuorten lähettäessä rahaa kotikyliinsä. Perinteiset pienet talot hylätään uusien modernimpien talojen noustessa kylien kupeeseen.

Nyt Haikoussa nähtävä näyttely ”Peolpe in times – ihmisiä ajassa” on yksi tämän kuvausprojektin tuloksista. Suomalaisten kuvaajien projekti on herättänyt Hainanissa laajaa huomiota.  Hainanilaisia kiinnostaa Hainanilla kuvattu kuvamateriaali, kuin myös Suomessa toteutetut kuvausprojektit, ja näistä teemoista ”People in times” koostuu.

Valokuvaajat Kirmo Wilén, Markku Saiha, Kalervo Ojutkangas ja Hannele Fors osallistuvat näyttelyyn kukin omalla kokonaisuudellaan. Punaisena lankana näyttelyssä kulkee syrjäseutujen arjen ja elintapojen muuttuminen, yhteiskunnallisen murroksen vaikutukset elämisen ehtoihin ja muutoksen seuraukset, sekä kuinka tärkeässä roolissa meri ympäristönä ja kulttuurina on niin suomalaisille kuin hainanilaisille rannikon asukkaille.