Minkä Itämereen liittyvän asian toivoisit muuttuvan?

Me kaikki toivomme, että Itämeri olisi puhtaampi, kirkkaampi ja elävä meri. Taloustutkijana toivon, että toimenpiteet kohdistettaisiin tehokkaasti, jotta Itämeren kannalta merkittävimmät kuormituslähteet vähenevät. Kala-alan toimijana toivon erityisesti, että suomalaiset söisivät enemmän silakkaa ja muuta Itämeren kalaa.

Miksi muutos on tärkeää? Miten se muuttaisi Itämeren tilaa?

Kalan mukana, ja erityisesti silakan kalastuksen kautta, Itämerestä poistuu merkittävä määrä ravinteita: noin 500 tonnia fosforia ja runsas 3 000 tonnia typpeä. Kalastus on pitkään ollut merkittävin tapa poistaa mereen jo päätyneitä ravinteita. Itämeren kannalta on tärkeää, että kalastus ja sitä myötä myös ravinteiden poisto jatkuu elinvoimaisena.

Suomessa silakan kalastus on vastuullista MSC-merkittyä (Marine Stewardship Council) toimintaa ja erityisesti silakan elintarvikekäyttöä ja arvoa voidaan vielä tuntuvasti lisätä. Kala on myös ilmastoystävällistä ruokaa. Kaloista juuri silakan ilmastojalanjälki on pienin.

Mikä on mielestäsi tärkein Itämeren tilan kohentamiseksi tehty toimenpide?

Tehokkain toimi on mielestäni ollut Pietarin jätevesien puhdistus. Suomenlahti on puhdistunut ja vaikutukset ulottuvat Saaristomerelle asti.

Viimeiset vuodet kalatalouden yritykset ja toimijat ovat panostaneet paljon vajaasti hyödynnettyjen kalojen käytön edistämiseen. Työn tulokset näkyvät kaupan hyllyillä. Tarjolla on muun muassa uusia maukkaita särkikalapihvejä ja -säilykkeitä.

Työ jatkuu ja uusi kotimaisen kalan edistämisohjelma tähtää jatkossa erityisesti silakan elintarvikekäytön lisäämiseen. Silakka on yksi monikäyttöisimpiä kalalajejamme, joka sopii niin tuoreena, savustettuna, pihveinä kuin säilykkeenäkin ruokapöytään. Vanhojen hittien rinnalle tarvitaan myös nykyaikaistettuja silakkatuotteita.

Luke tekee työtä, jotta luonnonkalojen kestävää käyttöä voidaan lisätä.

Lähde: Luke Jari Setälän blogi 21.8.2021