Hylkeenkestävän rysän virittelyä laskukuntoon Porin Kuuminaisissa. Esa Lehtonen kiipeää tarkastamaan gsm-yksikköä, Heikki Salokangas virittää johtoja ja Elina Nystedt huolehtii, että asiat menevät kohdilleen.

Hylkeenkestävien rysien kaltereiden tekniikka on periaatteessa yksikertainen. Rysän perään uidessaan hylje laukaisee kalteriportin ja jää vangiksi. Sulkuporttiin asennetulla gsm-hälyttimellä välittyy tieto laitteeseen uivasta harmaahylkeestä niin LUKE:lle ja kalastajalle. Rakenne on myös suunniteltu sellaiseksi, että ansaan jäänyt hylje pääsee pintaan ja hengittämään, joten laite ei vahingoita eläintä.

Tutkimusinsinööri Esa Lehtonen, LUKE, on ollut kehitystyössä mukana alusta saakka, kalastaja Heikki Salokankaalla on vankka osaaminen rysien tekniikasta ja tutkimusmestari Elina Nystedt on lisäresurssi hankkeelle. Monta yksityiskohtaa on hiottu ja kokeiltu ennen kuin laitteiden on voitu todeta toimivan halutusti. Nyt on saatu kevennettyä kalterin rakennetta, parannettu laukaisuyksikön luotettavuutta, ja tuotu mukaan yksikertainen visuaalinen merkki, jotta nähdään jo kauempaa veneestä, onko portti auki vai kiinni. Vain gsm-yksikkö tarvitsee virtaa ja tällainen kokonaisuus on kiinnitetty antenneineen rysän päälle.

Rysän sisällä on neliön muotoinen metallikehys, joka on testien kuluessa kääntynyt kulmittain.
Portti on nyt auki ja sitä testataan moneen kertaan toiminnan varmistamiseksi. Merellä korjaaminen on työlästä.
Portti on sulkeutunut, ja Esa Lehtonen saa heti siitä tiedon puhelimeensa. Elina Nystedt varmistaa, että pyydys on oikeassa asennossa.

Tiedetään, että osa harmaahylkeistä erikoistuu ja käy mieluiten samoilla apajilla mistä on ravintoa tottunut saamaan. Tutkijoiden ja ammattikalastajien yhteistyönä kehitetty Selkämerellä harmaahylkeen vangitsemislaitteistoa soveltuu myös avomerellä käytettäviin rysiin. Tällä hetkellä laitteita on käytössä toistakymmentä, mutta tavoitteena on, että hankkeen kautta syntyisivät perusteet lisätä niitä tuetusti koko rannikolle.

Työ on osa kalatalouden innovaatio-ohjelmaan sisältyvää Tutkimuksen ja kalastajien välinen kumppanuus -hanketta, joka on käynnissä Luonnonvarakeskuksen ja mm. SAKL:n yhteisvoimin.

Kaikki valmiina ja rysän perä lähtee heti apajapaikalle, jossa muut rysän osat ovat jo viritettynä.