Pro Kala -tunnustuksen 2024 sai pitkän linjan toimittaja Markku Sandell (keskellä). Palkinnon jakoivat Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas ja Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Järjestyksessään kahdeksastoista Pro Kala –tunnustus luovutettiin Kalatalouden Innovaatiopäivät 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 6.11. Tunnustuksen sai pitkän linjan toimittaja Markku Sandell.
Pro Kala -tunnustus on joka toinen vuosi jaettava huomionosoitus, jonka myöntää Pro Kalan hallitus. Tunnustuksen voi saada henkilö, yhteisö tai yritys, joka on toiminnallaan edistänyt kotimaisen kalan imagoa, kalaruokakulttuuria, kalan laatua, saatavuutta tai menekkiä. Tänä vuonna Pro Kala-tunnustuspalkinto jaettiin kahdeksannentoista kerran.
Tämän vuoden Pro Kala -tunnustuksen sai pitkän uran toimittajana tehnyt Markku Sandell. Palkinnon perusteena on se, että Sandell on tuonut asiantuntevasti ja pitkäjänteisesti esiin kalatoimialan mahdollisuuksia ja haasteita.
–Sandell on perehtynyt perusteellisesti koko elinkeinokalatalouden arvoketjun toimintaan ja toimintaympäristöön. Hän on sisäistänyt tämän kokonaisuuden ja sen monimuotoisuuden, ja avannut kalaan ja kalatoimialaan liittyviä asioita suurelle yleisölle ymmärrettävään muotoon, luonnehti Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas. Hän luovutti palkinnon Sandellille yhdessä Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partasen kanssa.
Tunnustuksen saaminen oli Sandellille iloinen yllätys ja se tuntui suorastaan liikuttavalta.
–Aika paljon olen tästä aihepiiristä tehnyt vuosien varrella juttuja. Kaikki ne eivät ole olleet nettihittejä, mutta aihe on tärkeä, ja se on aina kiinnostanut lukijoita. Minua kiinnostaa ylipäätään meri ja koko sen ekosysteemi, ja kun johonkin aiheeseen paneutuu vuosien ja vuosikymmenten ajan, juttuihin saa tietenkin enemmän syvyyttä, pohti Sandell. Alkuvuodesta eläköitynyt Sandell on työskennellyt Ylellä yli 20 vuotta ja sitä ennen muun muassa MTV:llä.
Sandell palkittiin Helsingissä järjestetyillä Kalatalouden Innovaatiopäivillä. Kaksipäiväinen tapahtuma alkoi keskiviikkona ja se kerää yli kaksi sataa alan toimijaa kuuntelemaan ajankohtaisia puheenvuoroja, tutustumaan minimessuihin ja verkostoitumaan. Tapahtumassa pureudutaan muun muassa kalan käytön lisäämiseen ammattikeittiöissä ja esitellään kalatoimialan kehittämishankkeita. Tapahtuman puhujiin kuuluu ravintoloitsija ja huippukokki Henri Alén.
Lähde: Pro Kala 6.11.2024