Pro Kala ry järjesti tällä kertaa perinteisen tutustumis- ja opintomatkan 20.–23.10 Espanjan Vigoon. Matka oli järjestyksessä jo kymmenes. Matkaan osallistui yhteensä 18 yrittäjää ja järjestöedustajaa.
Ryhmä Vigon kalasatamassa
Matkan yhtenä pääkohteen oli Vigon kalasatama, joka on yksi Euroopan suurimmista. Käynnin aikana päästiin tutustumaan kalahuutokauppaan ja käsittelytiloihin. Satama oli myös järjestänyt veneretken Ria de Vigon satama-alueelle ja käynnin lahdella olevaan äyriäisten kasvatuslautoille. Vastaanotto satamassa oli todella hyvä.
Suuri halli, jossa kalahuutokauppa järjestetään perinteisin keinoin. Kalaa tulee sisään oikealta suoraan laiturilta ja menee ulos vasemmalle, jossa myös eri yritysten käsittelytiloja. Muualle menee myös kalaa. Pyhän jälkeen maanantai oli hiljaisempi päivä, joka näkyi tarjolla olevan kalan määrässä.
Vasemmalta Kai Röntynen, Anssi Päivärinta ja Calle Spring on tutkimassa päivän haisaalista.
Äyriäislautat täyttävät osan Vigon lahtea (Ria de Vigo)
Sinisimpukoita korjataan lautasta ja nostetaan alukseen.
Osa sataman rannikkokalastusaluksista.
Satamassa oli myös isompaa kalustoa.
Isompien aluksien omistajien toimisto.
Sataman presidentti D. Ignacio López-Chaves oli tervehtimässä ryhmää ja kertoi, että satama kaiken kaikkiaan työllistää 7 000 ihmistä. Ongelmana on ahtaus, satama on ihan kaupungin keskustassa ja lisää tilaa on vaikea saada. Kalastus on autoteollisuuden jälkeen alueen tärkein työnantaja.
Sataman jälkeen ryhmä siirtyi EU:n kalastuksenvalvontavirastoon (EFCA) ja tutustui sen toimintaan. Viraston tavoitteena on järjestää jäsenvaltioiden kalastuksen valvonta- ja tarkastustoimien koordinointi ja auttaa jäsenvaltioita tekemään yhteistyötä yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattamiseksi. Toiminta koostuu kolmesta pääsuunnasta; operatiivinen koordinointi, valimuksien järjestäminen ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa. Koordinoinnissa yhteisvalvonnalla on keskeinen merkitys. Itämerellä yhteisvalvonta on esimerkiksi ollut esillä julkisuudessa turskan ja lohen osalta. Valmiuksien järjestämisellä taas koulutuksella ja tietokannoilla on kesken sija.
Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen luovutta kiitokseksi Markku Saihan kuvateoksen Itämeren rannoilla EU:n valvontaviraston johtajalle Pascal Savouret. Virastossa työskentelevä suomalainen Aki Koskinen näkyy kuvan vasemmassa laidassa.
Ryhmä pääsi myös tutustumaan useaan jalostuslaitokseen ja kalankäsittelytilaan. Congalsa Vigon ulkopuolella oli uudehko laitos, joka valmisti erilaisia pakastetuotteita muun muassa mustekalasta. Laitos työllistää noin 300 ihmistä ja liikevaihto on reilut 70 miljoonaa euroa. Yöenergian halvemman hinnan takia kannattaa Espanjassa tehdä työtä myös yöaikaan vaikka henkilökustannukset silloin ovat korkeammat. ”Maksamme mieluummin henkilöstölle parempaa palkkaa kun maksetaan energiasta”, oli yrityksen edustajan kommentti.
Congalsa yritys, Pobra do Caraminalia. Laitoksen sisällä ei saanut kuvata.