MG 6268

Silakkamarkkinoilla keskusteltiin aamulla ammattikalastuksesta ja sinisestä biotaloudesta. Keskustelijoina olivat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, SAKL:n puheenjohtaja ja ammattikalastaja Olavi Sahlstén ja liiton toimitusjohtaja Kim Jordas. Keskustelun veti Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Esillä oli muun muassa ammattikalastuksen rooli ja asema sinisen biotalouden kärkihankkeessa, ajankohtainen uusi kalastusasetus, toimijakohtaiset kiintiöt ja kalastusvakuutuksen tulevaisuus.

Kalastusasetuksen sisältö on hyvin ratkaiseva rannikkokalastuksen tulevaisuuden kannalta, totesi Sahlstén. Ministeri vastasi, että kalastusasetuksessa joudutaan löytämään kompromisseja eri näkemyksien välillä, mutta ammattikalastajien huolet laitetaan ”korvan taakse”.

Ministeri ilmaisi oman ja ministeriön vahvan tahdon parantaa ammattikalastuksen kannattavuutta. Tämä voisi myös houkutella uusia yrittäjiä alalle.

Kalastusvakuutuksen jatkoa tarkastellaan perusteellisesti ennen kuin tehdään lopullisia ratkaisuja.

Ministeri näki, että toimijakohtaiset kiintiöt voisi olla yksi keino parantaa kalastuselinkeinon kannattavuutta. Tosin hän tietää, että elinkeinossa on erilaisia näkemyksiä asiasta. Jordas totesi, että olisi tärkeä saada asiaan nopeasti lopullinen linjaus suuntaan tai toiseen.

Ministeri Tiilikainen tutustui myös Stadin silakkamarkkinoilla oleviin kalastajiin ja keskusteli kalastaja Krister Hellströmin ja Tanja Åkerfeltin kanssa.

Kuva: Tero Salmela/Kreab 9.10.2015