Tiistaina 1.8. järjestettiin Loviisa Forumin Itämeripäivä.
Päivän ensimmäinen paneelikeskustelu käytiin otsikolla: Miten Itämeri voi juuri nyt? Mitkä ovat tärkeimmät keinot pelastaa Itämeri? Mitä keinoja rehevöitymisen torjumiseksi?
Itämeren tilanne puhutti paneelia. Oikealta ympäristöministeri Kai Mykkänen, Ulla Rosenström (John Nurmisen säätiö), Cecilia Nyman (Finlands svenska Martaförbund) ja John Nurminen (John Nurmisen säätiö). Johanna Suni juonsi.
Itämeren osalta on sekä hyviä että huonoja uutisia. Rehevöityminen nostettiin erityisesti esille Itämeren ongelmana. Suomenlahden tilanne on parantunut, mutta erityisesti Saaristomeren tilanne on vielä vaikea. Ratkaisuksi esitettiin monessa puheenvuorossa peltojen kipsikäsittely. Mutta jokainen voi myös omilla valinnoillaan auttaa Itämerta, esimerkiksi valitsemalla kotimaista kalaa. Yllättäen uusi ympäristöministeri Kai Mykkänen nosti esille kalastuksen merkityksen ravinteiden poistajana.
Toinen paneelikeskustelu käsitteli kalaa. Miksi 80 prosenttia syömästämme kalasta on tuontikalaa? Kalastajien määrän väheneminen ja kalankasvatuslupien saannin vaikeus tuli keskustelussa esille vastauksina. Kotimaisen kalan tarjonta ei riitä vastaamaan kalan kysyntään. Ammattikalastaja ja SAKL:n hallituksen jäsen Mikael Lindholm totesi, että Suomenlahdella on enää alle 20 kokopäiväistä ammattikalastajaa. Suomen Kalankasvattajaliiton uusi toimitusjohtaja Janne Sankelo painotti, että uuden hallitusohjelman kirjaukset kotimaisen kalan käytön lisäämiseksi ovat hyviä, mutta nyt myös kirjaukset on pantava toimeen nopealla aikataululla.
Kalakeskusteluun osallistuivat oikealta Mikael Lindholm, Lilli Leps (Myrskylän Savu), Cecilia Nyman ja Janne Sankelo. Keskustelua johdatti Heljä Misukka.
Tapahtuma oli Loviisan Yrittäjien järjestämä. Pro Kala tuki myös tapahtumaa.
Tallenne keskusteluista https://www.youtube.com/watch?v=lulOOAC4l8c&t=16s
Lähde: SAKL 1.8.2023