Kesäkuun kymmenentenä päivänä loppuu pitkä odotus. Lohirysiä on viritelty pyyntiin jokaisena tyynempänä päivänä edellisen viikon aikana ja nyt on takana ensimmäinen kalaviikko. Odotukset ovat korkealla kun eteläiseltä Itämereltä on uistelukilpailuissa saatu hurjasti lohia.
Kalastaja Sami Veneranta Merikarvialta lähtee pyydyksilleen kotitilan rannasta. Samasta laiturista on jo useampi sukupolvi kulkenut merelle. Myös osa lohirysistä on pyynnissä paikoissa jotka esi-isät ovat hyviksi havainneet.
Hylkeenkestävä pontonirysä on valmiina laskuun
Kevät on kiireistä aikaa kalastajille. Jo viikkoja ennen lohenkalastuskauden alkua kunnostetaan pyydyksiä talven jäljiltä. Aitaverkko on usein satoja metrejä pitkä, ja se tarkistetaan ja vahingot korjataan. Samoin siipiverkot käydään läpi, varsinainen perä, sekä kymmenet köydet ja ankkurit. Kaiken on oltava kunnossa ennen kuin pyydys viritetään laskuvalmiiksi veneeseen. Työhön kuluu yhden rysän kimpussa päiviä jos korjaustöitä ei ole normaalia enempää.
Kun vene on lastattu ja kaikki tarvikkeet ovat paikoillaan, odotellaan tyyntä. Pieni tuulikin on sallittu, mutta kovaa virtaa ei saisi olla. Muuten aitaa ei saa kunnolla suoraan, ja rysäkin painuu kasaan sivuvirrassa.
Tuulinen alkukesä
Sami kotimatkalla. Saarten välistä pilkottaa avoin Selkämeri
Tänä keväänä on Selkämerellä ollut pitkä pohjoistuulijakso mikä on tehnyt lohirysien laskusta haasteellista. Ulommaisten saarien taakse ja aivan avomerelle ei edes kannata lähteä ajelemaan jos maissa puiden lehdet heiluvat. Metrejä on ainakin tuplaten kun ollaan avoimella merenselällä.
Tilanne on kuitenkin kalastajalle tuttu. ”Kun toimitaan luonnon ehdoilla, on kaikki mahdollista. Toki olisi mukavampaa kalastaa aina tyynessä, mutta jos tänä vuonna tuulee, niin ensi vuonna voi olla kaunista. Tai sitten ei”, selvittää Sami. Kalastaja tulee kyllä toimeen ympäristönsä kanssa.
Pitkä pohjoistuuli on vaikuttanut myös saaliiseen. Siikoja on liikkunut hieman tavallista enemmän, mutta lohet kulkevat kaukana merellä missä ei ole pyydyksiä. Suurempaa estettä ei lohen kulkemiselle parisataa rysästä ole jos sen päästä aukeaa parisataa kilometriä leveä Selkämeri. On tilaa kiertää muutamat pyydykset joita enää on tällä rannikolla. Vielä 90 – luvulla oli Porin ja Merikarvian välisellä merialueella kymmeniä rysiä, nyt enää joitain.
Lohi on arvokala
Lohet nostetaan jäälaatikoissa suoraan käsittelytiloihin
Rysät on laskettu ja tällä viikolla on pyydyksiä huollettu ja koettu melkein myrskylukemiin nousseissa tuulissa. ”Kolmeen yöhön ei olla nukuttu kun öisin on ollut vähän tyynempää ja joku kala on uinut rysiin. Saman tien olen vienyt lohet kauppiaalle ja taas takaisin”.
Tuulien jatkuessa kylmältä pohjoiskantilta, tarkoittaa tämä käytännössä sitä että lohi ei rantaudu tänä vuonna. Lounaistuuli vielä ehtisi pelastaa mutta heinäkuun alussa on mietittävä jo rysien nostoa. Vesi lämpenee ja rysät alkavat limoittua eikä niiden kalastusteho ole enää sama kuin puhtaan pyydyksen. ”Siikaa varten voidaan laske saariston suojaan joku pyydys, mutta se selviää sitten aikanaan”, tuumii Veneranta ja katselee jo kelloa sen näköisenä että jälleen tarvitsisi mennä.
Juuri rysästä nousseet kalat perataan heti ja toimitetaan ostajille. Tuoretta on.
Juhannusviikolla on onneksi hieman tyynempää ja tuuli kääntyy merelle, luoteeseen ja pienempää lohta ilmestyy pyydyksiin. Tästä kuluttajat pitävät. Kalastaja on tyytyväinen kysyntään. Kotimainen lohi on edelleen arvostettu ruokakala ja etenkin näin juhannuksen aikaan on kysynnässä selvä piikki. Lohta verrataan kaupassa kuitenkin herkästi norjalaiseen kasvatettuun kalaan mikä pitää hinnan varsin alhaalla. ”Koskahan saadaan kotimaisesta lohesta samanlainen brändi kuin vaikka uusista perunoista. Perunaa saa aina, mutta ensimmäiset oikeat uudet perunat ovat tärkeitä suomalaisille”, miettii Sami.
”Nyt tuulee luoteesta 15 m/s mutta huomenna kaunistuu alle kymmeneen. Ehkä silloin saadaan oikaistua pari kasaan painunutta siipeä ja koettua kerrankin kaikki rysät. Torstai menee vielä edellisten tahtiin, mutta sitten rauhoittuu.” Juhannus on perinteisesti kalastajankin suvijuhla.
Tuoretta tietoa lohesta.
Tornionjoen lohilaskuri
Simojoen lohilaskuri
Kiintiötilanne
http://www.veraweb.net/sakljoomla/saalis/nayta_saalistilasto.php?lang=1&year=2014