Heikki Salokankaan venekunta on lähtenyt kohti lohirysän laskupaikkaa tyynenä aamuna heti kun pyynti oli mahdollista

Tieteellinen lohenkalastus alkoi 27.5. Selkämerellä hyvän sään vallitessa. Tämä merkitsee lähes neljän viikon myöhennystä lohen kalastuksen aiempaan aloitusajankohtaan. Rysien lasku sujui lähes tuulettomalla merellä joutuisasti, ja nyt odotellaan lohien liikahtamista.

Suunnitelman mukaan 32 vuonna 2022 tai 2023 vähintään 64 lohta saanutta kalastusalusta voi osallistua tieteelliseen kalastukseen 27.5. alkaen Ahvenanmereltä Merenkurkkuun ulottuvalla alueella. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt 18 kaupalliselle kalastusalukselle tieteellistä kalastusta koskevat luvat Manner-Suomessa ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus antoi luvat 14 maakunnan alueella kalastavalle alukselle.

Rysän aita on laskettu jo aiemmin, ja hinattavalla lautalla on perä siipiverkkoineen valmiina pudotettavaksi mereen. Ankkureita ja köysiä on paljon, mutta asiansa osaavat kalastajat toimivat sujuvasti eikä laskuun hienossa säässä mene kuin pari tuntia.

Tieteelliseen kalastukseen osallistuvilta edellytetään, että he kirjaavat kaikkien saaliiksi saamiensa luonnonlohien osalta pyyntipaikan ja -ajan, painon, pituuden ja sukupuolen sekä ottavat suomunäytteet, joista analysoidaan lohien alkuperä ja saadaan tieto Ljunganin lohien mahdollisesta esiintymisestä saaliissa.

Lohirysä on hahmollaan ja väliankkureita laitetaan paikoilleen. Oikealta tuleva aita ohjaa kalat rysän perään ja siipiverkot sekä välipesä hankaloittavat kaloja löytämästä tietään takaisin

Kalastajan kannalta pitkä odotus voidaanko lohenpyynti aloittaa vai ei, oli tietenkin ikävää, mutta kun kalastus vihdoin alkoi, ilmeetkin kirkastuivat. Pitkä hellekausi tarkoittaa yleensä sitä, ettei kala liiku, mutta tuulet tulevat, ja vasta sitten nähdään, ehtikö lohi jo mennä Selkämereltä ohi.

Ensimmäinen koenta ja hiljaista on. Pyydys on kuitenkin hyvin paikoillaan ja ehkä pienen tuulen jälkeen lohi liikahtaa.

Porilainen ammattikalastaja Heikki Salokangas laski hylkeenkestävän lohirysän avomerelle vakiopaikalleen. Töihin pääsy on tärkeä hetki ja jos vielä lohi liikahtaa sen verran, että asiakkaille saadaan kalaa, on päästy normitilanteeseen. Taustalla kuitenkin väijyy uhka, onko tämä kevät viimeinen mahdollisuus ammattilaiselle kalastaa lohta. Niin kalastaja kuin kalaruuan ystävätkin toivovat, että tältäkin osin pystytään perinteitä jatkamaan.

Katso myös linkki https://mmm.fi/-/lohen-tieteellinen-kalastus-kaynnistyy-tarkennetun-suunnitelman-mukaisesti

Lähde: SAKL, kuvat Markku Saiha