Porin Kirjuriluodolla järjestettiin 20. toukokuuta valtakunnallisen Kalastuspäivän maakunnallinen päätapahtuma. Kymmenettä kertaa järjestettävään ulkoilmatapahtumaan osallistui tavalla tai toisella yli 10 000 lasta. Myös Satakunnassa järjestetään useita tapahtumia.

Valtakunnallisen kalastuspäivän teemana oli ”Kalasta ruokaa”. Ideana oli tuoda esille kotimaisen kalan erinomaisuutta ruuan raaka-aineena. Itse pyydetty kala on paitsi elämys myös terveellistä ja maittavaa lähiruokaa.

Kirjurinluodolle kokoontui yli sata peruskoulun ala-asteen oppilasta tutustumaan kalojen ja kalastuksen maailmaan. Opettajien johdolla luokat kiersivät luodolla eri aiheita esitteleviä rasteja. Samana päivänä Porin päiväkodeissa ja kouluissa oli tarjolla ruuaksi lähikalaa. Pienempiä tapahtumia järjestettiin ympäri Satakuntaa mm. Luvialla, Pomarkussa ja Kankaanpäässä eri kalastusalueiden toimesta.

Aikataulun mukaisesti Kirjurinluodolle saapuneet luokat otti vastaan tapahtuman pääkoordinaattori Johanna Möttönen. Hän opasti vieraat kierrokselle ja jakoi mukaan kassillisen monipuolista kala-aiheista materiaalia.  

ak20052015 image1

Ensimmäisellä rastilla kerrottiin ryhmille kalastuksen historiasta. Paikka oli aiheelle sopiva, koska oltiin Kokemäenjoen rannassa muutaman sadan metrin päässä apajasta josta saatiin nykyisen Suomen alueen suurin kala. Sadan vuoden takaisista nuottasaaliista on moni asia muuttunut, ja tästä kerrottiin kuvien kanssa. Samalla rastilla esiteltiin Selkämeren kansallispuistoa ja sille tärkeää kalastuksen roolia. Rastista vastasivat Anssi Riihiaho (Metsähallitus) ja Markku Saiha (Selkämeren Ammattikalastajat ry).

ak20052015 image2

Historian kautta päästiin nykyiseen kalastukseen. Koululaiset näkivät, useimmat ensimmäistä kertaa rysä viritettynä pyyntikuntoon, tällä kertaa tosin maalle. Pyydyksen tekniikka kiinnosti ja nopeasti lapset huomasivat, miten rysä toimii ja kohta perässä oli tungosta. Aiheesta kertoneelle ammattikalastajalle tehtiin kiperiä kysymyksiä esimerkiksi siitä, kuinka paljon rahaa tienaa kalastamalla. Kysymyksiin vastaili Sami Veneranta (Selkämeren Ammattikalastajat ry.)

ak20052015 image3

ak20052015 image4

Suuremmalta pyydykseltä kierros jatkui onkien ja perhostelun pariin. Koleasta ilmasta huolimatta useampikin luokka jaksoi jäädä jokirantaan pitkäksi aikaa onkimaan ja kalaakin tuli suurimpana yli puolen kilon pasuri joka löysi tiensä onnellisen kalastajan kassiin kotiin vietäväksi. Pieniä onkijoita opasti joukko Meri-Porin Urheilukalastajien ja Porin virkistyskalastajien edustajia. Rastista vastasi Petri Ranne (Meri-Porin Urheilukalastajat) ja perhovavan saloista kertoi Kimmo Puosi (Satakunnan kalastalouskeskus).

ak20052015 image5

 

ProAgria Länsi-Suomi ry:n Satakunnan Kalatalouskeskuksen kanssa yhteistyössä ProAgria Länsi-Suomi ry:n Maa- ja Kotitalousnaiset paistoivat teltallaan silakkaa ja se kävi hyvin kaupaksi. Monella suulla sanottiin, että mitä tämä on ja suuhun katosi kokonainenkin silakka. Tiedä sitten vaikuttiko sää siihen että kaikki lämmin olisi käynyt kaupaksi, mutta lasten ilmeet olivat kuitenkin iloisia myös silakan syötyään. Monelle kokonaisena paistettu silakka oli uusi kokemus ja tällaisia maistiaisia halusivat opettajatkin lisää.  Paistamisesta ja opastamisesta vastasi Leena Ylikännö (Maa- ja Kotitalousnaiset).

Tapahtumassa oli yhteistyökumppaneina myös Porin kaupunki, Kalatalouden Keskusliitto, sekä Rapala joka lahjoitti oppilaille kotiin viemisiksi omat Rapala Angry Birds –onkisetit. ProKala ry oli mukana järjestämässä lähikalaruokailua. Päivää rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus kalastuksenhoitomaksuvaroista.

Toiminnanjohtaja Johanna Möttönen oli tilaisuuden jälkeen tyytyväinen päivän antiin: ” Nyt kun sukat ovat kuivuneet, niin kiitos kaikille upeasta päivästä. Säätä lukuun ottamatta kaikki meni niin hyvin kuin vain on mahdollista. Ja koska mitään tekemisen arvoista ei kannata tehdä yksin, pitäisin jatkossa mielelläni tästä yhteistyömallista kiinni. Nuorisotyö on arvokasta ja tärkeää, ja ainakin itselleni eilinen oli yksi koko vuoden hauskimmista työpäivistä.”

ak20052015 image6

 

Teksti ja kuvat: Markku Saiha, Paapuuri Oy