Alltech Fennoaqua, Kalavapriikki, Kalankasvatus Vääräniemi ja Volare ovat aloittaneet yhteistyön ja tuovat markkinoille hyönteisraaka-aineella ruokitun kirjolohen koe-erän. Kalatuotteiden ympäristöjalanjälkeä pienennettäessä rehuraaka-aineilla on merkittävä rooli, siksi uudenlaisten kestävien proteiininlähteiden tuominen rehuihin on tärkeää. Koesatsi, noin 150 000 kg kirjolohta, tulee kuluttajien saataville Suomessa talvella 2024–2025.

Kumppanuus uudistaa suomalaista kala-alaa askel kerrallaan 

Yhteistyö on Suomen kala-alalla ainutlaatuinen: yritykset tuottavat ja lanseeraavat ensimmäistä kertaa Suomessa konseptin, jossa osa perinteisistä rehuraaka-aineista korvataan hyönteisjauheella. Volare tuottaa hyönteisjauheen demolaitoksellaan Hyvinkäällä, josta se toimitetaan Alltech Fennoaquan Raision rehutehtaalle. Kalankasvatus Vääräniemi kasvattaa kirjolohen Taivalkoskella ja kalaruokatalo Kalavapriikki vastaa jakelusta ja markkinoinnista valtakunnallisesti.

Aluksi hyönteisproteiinin osuus rehuissa pidetään pienenä, jotta testaus kaupallisessa ympäristössä voidaan toteuttaa hallitusti. ”Uudistamme alaa askel kerrallaan vahvojen kumppanuuksien avulla. Tämä on ensimmäinen kokeilu, jolla on kuitenkin merkittävää tulevaisuuden potentiaalia,” Alltech Fennoaquan toimitusjohtaja Tomi Kantola sanoo.

Hyönteisproteiini on kestävä ja kotimainen vaihtoehto kalanrehuun 

Hyönteisproteiinin tuotannossa käytetään elintarviketuotannon sivuvirtoja, jotka saadaan näin pidettyä ruokaketjussa. Rehuraaka-aineilla on tärkeä rooli kalankasvatuksen ympäristövaikutuksen pienentämisessä ja siksi on tärkeää kehittää ja testata kestäviä, kiertotalouteen perustuvia ja terveellisiä raaka-aineita kaloille.

Volare tuottaa hyönteisproteiinijauhetta hyödyntäen elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. ”Hyönteiset ovat osa kirjolohen luonnollista ruokavaliota ja niillä on merkittäviä ympäristöhyötyjä perinteisiin rehuraaka-aineisiin verrattuna. Volarella on ainutlaatuinen tuotantotapa, joka säästää energiaa, on fossiilivapaa ja eikä tuota lainkaan sivuvirtoja tai jätettä,” Volaren kaupallinen johtaja Jarna Hyvönen korostaa.

Kuluttajien toiveita kuunnellen 

”Asiakkaamme haluavat konkreettisia ympäristötoimia. Parhaat askeleet eteenpäin saavutetaan yhdessä koko arvoketjun kanssa, kukaan ei voi tehdä tätä yksin. Yhteistyö Vääräniemen, Fennoaquan ja Volaren kanssa on huippujuttu, sillä se mahdollistaa asiakkaidemme palvelemisen entistäkin paremmin,” Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen sanoo.

Koesatsi kirjolohituotteita tulee saataville kauppoihin kautta Suomen talvella 2024–2025.

Lähde: Kalavapriikki tiedote 18.6.2024