Koillismaalaisen kalan vetovoimaa mitataan nyt Suomalainen Menestysresepti 2020-kisan finaalissa. Kuusamon Kalalastun resepti syntyi rakkaudesta villiin luonnonkalaan.

Kalalastun tarina alkoi vuosia sitten Kuusamon Kalajalosteen kehittämästä Kalakebab-säilykkeestä. Kun yrityksen toiminta tänä keväänä siirtyi uudelle kalanjalostusyhtiölle Kuusamon Kala Oy:lle, resepti meni osittain uusiksi.

Kalalastut valmistetaan kotimaisesta järvikalasta, eli säyneestä, särjestä, lahnasta ja hauesta, jotka kaikki löytyvät WWF:n ”vihreältä listalta”.

”Vihreän listan kalakannat ovat kestävällä pohjalla ja WWF suosittelee niiden käyttöä. Meillä Kuusamon Kalassa jalostetaan pelkästään vihreän listan kalaa, joka on näissä pohjoisen vesissä ehtymätön raaka-aine”, kertoo toimitusjohtaja-yrittäjä Juha Korhonen.

200 gramman rasiassa myytävä mausteinen Kalalastu on yrityksen ensimmäinen tuote, jolle haetaan suurta yleisöä.

Kotimainen villikala on kovassa nosteessa ja sille pyritään löytämään uusia käyttötapoja. Kalalastut vastaavat juuri tähän huutoon.

”Monesti koetaan, että villikalaa on hankala käyttää. Me haluttiin helpottaa käyttöä ja tehdä tuote, joka puhuttelee muitakin kuin perinteisiä kalan ystäviä. Tavoitteena on luoda tästä tuoteperhe, jossa on erilaisia makuvariantteja eri käyttötarkoituksiin ja joka kantaa kauas. Miksei vaikka vientiin asti.”

Täytteeksi ja lisukkeeksi

Helppokäyttöinen Kalalastu toimii täytteenä pizzassa ja pitaleivässä tai lisukkeena pastan ja riisin kanssa. Lastuille riittää kevyt ruskistus pannulla tai grillissä, ja yhtä hyvin ne voi paahtaa uunissa grillivastuksella.

”Tällä pystyy korvaamaan maustettua lihaa suurin piirtein kaikkialla, missä sitä on totuttu käyttämään.”

Korhonen tietää tuotteen jakavan mielipiteitä varsinkin perinteisten kalansyöjien keskuudessa. Uusi ja uudenlainen tuote on kuitenkin mainio tapa tuoda kala ihan kaikkien ulottuville – ja vielä ekologisella ja kestävällä tavalla.

”Teinitkin tykkäävät tästä”, perheenisä-yrittäjä huomauttaa.

Intohimoinen kalastaja itsekin

Juha Korhosella on yli 20 vuoden yrittäjätausta kala-alalla, ja hän on itsekin ollut aina intohimoinen kalastaja.

”Haluaisin viettää enemmän aikaa järvellä, mutta valitettavasti en ole viime aikoina ehtinyt. Onneksi meillä on vakituisia kalastajia, joilta saamme järvikalaa.”

Kuusamon Kala valmistaa lukuisia erilaisia kalaherkkuja täyssäilykkeistä graavikaloihin, lämminsavukaloihin ja kalamarinadeihin. Juha Korhosen yhtiökumppanina ja yrityksen tuotekehittäjänä toimii keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkänen. Lisäksi osakkaana on kolme muuta kalan ja kalaruuan ystävää: Harri Lämsä Kuusamosta sekä Maria ja Mikael Planting Kauniaisista.

”Me kaikki uskotaan lujasti lähiruoan ja terveellisten kalaruokien suosion kasvuun.”

Lähde: Yhteishyvä 29.6.2020