Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa yli neljä kiloa ja tuontikalaa yli kahdeksan kiloa asukasta kohti vuonna 2021. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu fileepainona ja tuontikalan kulutus osin tuotepainona.
- Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,4 kiloa) ja ulkomaisista lajeista kasvatettua lohta (3,4 kiloa). Tuontilohen kulutus oli hieman pienempi kuin vuonna 2020.
- Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin ahventa (0,67 kiloa). Seuraavina olivat hauki (0,47 kiloa), muikku (0,36 kiloa), silakka (0,35 kiloa), kuha (0,30 kiloa) ja siika (0,26 kiloa).
- Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja –valmisteita, katkarapuja ja katkaraputuotteita, sillisäilykkeitä ja pakastettua seitiä.
Lähde: Luke 9.11.2022.
SAKL:n kommentti: Kotimaisen kalan osuus kaupallisesta tarjonnasta ja kulutuksesta pysynyt melko vakiona. Kotimaisen kalan osuus on yhteensä reilut 20 prosenttia (kuva alla). Kotimaisen kasvatetun kalan ja kotimaisen kaupallisesti pyydetyn kalan osuus kilomääräisesti kuitenkin hienoisesti väheni. Kotimaisen kasvatetun kalan 1,49 kilosta per henkilö ja vuosi 1,42 kiloon ja kotimaisen kaupallisesti pyydetyn osuus 0,94 kilosta 0,89 kiloon.