Pääkohdat

  • Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa kolme ja puoli kiloa ja tuontikalaa lähes kymmenen kiloa asukasta kohti vuonna 2019. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu filepainona ja tuontikalan kulutus osin tuotepainona.
  • Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,3 kiloa) ja ulkomaisista lajeista kasvatettua lohta (3,5 kiloa). Tuontilohen kulutus oli sama kuin vuonna 2018.
  • Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin haukea (0,44 kiloa). Seuraavina olivat ahven (0,41 kiloa), silakka (0,39 kiloa), kuha (0,35 kiloa), muikku (0,28 kiloa) ja siika (0,23 kiloa). Muikun kulutus laskettiin filepainona kuten muidenkin kotimaisten lajien kulutus. Aikaisemmin muikun osalta käytettiin peratun kalan painoa.
  • Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja –valmisteita,  sillisäilykkeitä, katkarapuja ja katkaraputuotteita ja pakastettua seitiä.

Tilastojulkistus on luettavissa kokonaisuudessaan verkko-osoitteessa http://stat.luke.fi/kalan-kulutus-2019_fi

Lähde: Luke 18.11.2020