Kalan käyttöä ja tarjontaa edistäviä innovaatioita etsivän Seafood Innovations -kilpailun finalistit on valittu. Kilpailussa on kaksi sarjaa: teknologiset innovaatiot sekä innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit. Asiantuntijaraati on valinnut kummankin sarjan shortlistalle kolme ehdokasta.

Toista kertaa järjestettävän Seafood Innovations -kilpailun tavoitteena on löytää innovaatioita sekä edistää kalan käyttöä ja tarjontaa. Hyvän innovaation ei välttämättä tarvitse olla suuri – kunhan se toimii ja ratkaisee ongelman, jota ei ole aiemmin ratkaistu. Innovaatio voi kirittää esimerkiksi kalan tuotantoa, käsittelyä, logistiikkaa, käyttöä tai vaikkapa pakkausta.

Tällä kertaa kilpailussa oli kaksi sarjaa: innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit sekä teknologiset innovaatiot. Molempiin sarjoihin lähetettiin lukuisia mielenkiintoisia innovaatioita, joista asiantuntijaraati valitsi finalistit shortlistalle.

Seafood Innovation -kilpailun finalistit 2023

Sarja: Innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit

Hailia Nordic Oy: Hailia Pikkukalanyhtö
Uudenaikainen Itämeren pikkukaloista valmistettu kalaraaka-aine, joka ratkaisee ravintoloiden ja ruokapalveluiden dilemman kotimaisesta kalasta.

Saarioinen Oy: Lahna-kikhernepyörykkä
Runsasproteiininen lahna-kikhernepyörykkä on herkullinen ja vaivaton tapa tarjota kala-ateria ammattikeittiöissä.

Chipsters Food: Hyvä Apaja Savumuikkuherkku
Hyvä Apaja Savumuikkuherkku on valmistettu 100 % suomalaisesta kalasta, sopii erinomaisesti uuniperunan ja erilaisten leipien täytteeksi ja levitteeksi.

Sarja: Teknologiset innovaatiot

Pullan Kala Oy: Muuntuva veneen hallintajärjestelmä
Muuntuva veneen hallintajärjestelmä mahdollistaa veneen tilan muokkaamisen erilaisiin kalastustapoihin sopivaksi.

Super Ground: SuperGround-menetelmä
Innovaatio, joka mahdollistaa kalojen kovakudossivuvirtojen kuten ruotojen sekä pään hyödyntämisen herkullisina kuluttajille tuttuna elintarvikkeina.

PaRAS Aqua Oy: PaRAS kalankasvatuslaitoskonsepti
PaRAS innovaatio pitää sisällään sekä uuden kalankasvatusmenetelmän että menetelmälle parhaiten soveltuvan uuden allas- ja laitosteknologian.

Lisätietoja ja kuvia shortlistoille päässeistä innovaatioista löytyy Seafood Innovations -kilpailun nettisivuilta.

Seafood Innovations -kilpailu on osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa ja sen idea on peräisin edistämisohjelman puitteissa toimivalta Kalakumousverkostolta. Kilpailun toteuttaa Pro Kala ry.

Kilpailun voittajat julkistetaan Kalatalouden Innovaatiopäivillä Helsingissä torstaina 2. marraskuuta. Kummankin sarjan voittaja saa palkinnoksi 10 000 euroa.

Lähde: Pro Kala tiedote 19.10.2023