Julkilausuma

SAKL:n hallituksen kesäkokous 1.-2.9.2017

 

Kuluttajat ja vähittäiskauppa huutavat kotimaisen kalan perään. Valitettavasti tuotanto ei pysty vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään ja toimia tilanteen korjaamiseksi tarvitaan välittömästi. Ammattikalastajien mielestä puheiden aika on ohi.

Ainoa tapa lisätä kotimaisen kalan saatavuutta ja kulutusta on lisätä sen tarjontaa. Ammattikalastajan luonnosta pyytämän kalan osuus on nykyisin alle 6 % kokonaiskulutuksesta vaikka luonnonkala on hyvä ja Suomessa kestävästi tuotettu elintarvike.

Tänä kesänä ovat useat kansanedustajat ilmoittautuneet kalaruuan ystäviksi. Muun muassa heinäkuun Suomiareenan paneelissa edustaja Susanna Koski kertoi että pyrkii aina valitsemaan kalavaihtoehdon. Edustaja Johanna Karimäki kertoi että kalaa on lautasella aina jos se vain on mahdollista. Ministeri Jari Leppä jatkoi samoilla linjoilla, ja kertoi myös olevansa tuontiruoka-allerginen ja se koskee myös kalaa. Edustaja Anne Kalmari on kertomansa mukaan innokas kalansyöjä ja kotimaisen kalan puolestapuhuja ja väläyttelee pikaisia helpotuksia kalatoimialalle.

Suomen Ammattikalastajaliitto huomauttaa, että vaikka kalaa syödään entistä enemmän, katetaan kasvu tuonnilla. Kalastajien määrä vähenee eikä ala pysty tarjoamaan nuorille uskottavaa ammatinvalintavaihtoehtoa vaikka luonto ja vesillä liikkuminen kiinnostaisivatkin.

Kehitys on ollut negatiivinen huolimatta siitä että jo useampi hallitus on puheissa edistänyt kestävää kehitystä, lähiruokaa ja sinistä biotaloutta. Kalan tuonti on kuitenkin koko tämän ajan kasvanut kuten myös kalastajien keski-ikä mikä on nyt yli 50 vuotta (lähde: Maaseutuyrittäjien eläkelaitos).

Maa- ja metsätalousministeriö on kertonut että Euroopan meri- ja kalatalousrahasto tukee suomalaisen kalatalouden uudistamista miljoonilla euroilla. Uusien Innovaatio-ohjelmien tavoitteena on koko toimialaa ja kalatalouden arvoketjua pysyvämmin hyödyttävä kehitystyö.

Elinkeino on seurannut jo vuosia erilaisten ohjelmien syntymistä ja katoamista. Lopputulokset eivät ole vielä suuntaa muuttaneet, mutta edelleen toiveena on että koko sektorin yhteistyönä ja konkreettisilla toimilla innovaatio-ohjelma saadaan nopeasti käyntiin. Rannikkokalastuksen jatkuvuuden turvaamiseksi olisi vahinkoeläinten aiheuttamien ongelmiin puututtava välittömästi. Avomerikalastuksessa vuosittaiset kiintiövaihtelut on pidettävä kohtuullisella tasolla.

Kaikki ajattelevat kauniisti että kotimaista kalaa pitää saada enemmän ruokapöytiin. Ministeri lupasi Porissa että nyt on toimenpiteiden aika. Liitto jää odottamaan, mitä nämä toimet tuottavat.