Ett tjugotal fiskebåtar tuffade under fredagen in i Göteborg i en protestaktion.
– Snart har vi inget fiske kvar i Sverige, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Runt 25 fiskebåtar åkte under fredagen in till i Göteborg för att protestera mot regeringen vindkraftverkspolitik. Det är Sveriges Fiskares Producentorganisation som är kritiska till placeringen av vindkraftparker i fiskeområden.

– Vi är inte mot vindkraftverk generellt, men man lägger vindkraftverken på fiskarnas lekplatser och på de absolut bästa fiskeplatserna, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Fiskarna som kom från Styrsö till Koster åkte in mot Lilla Bommen med flaggor för att visa upp sig och uppmärksamma folk om missnöjet.

Peter Ronelöv Olsson säger att dagens aktion är den första i en serie av aktioner för att uppmärksamma frågan. Om de inte ser en förändring finns planer på fler, ännu större aktioner.

– Idag är vi snälla, men sen står vi på barrikaderna, säger Peter Ronelöv Olsson.

Enligt fiskarna var aktionen mycket lyckad med stöd från många, både fiskare i andra delar av landet och personer som såg deras armada.

– Det var väldigt, väldigt, väldigt många tummar upp. Det var till och med fritidsbåtar som kommit fram och frågade om de kunde få flaggor, säger Peter Ronelöv Olsson.

En liknande aktion skedde samtidigt i Varberg med runt 15 båtar.

Källa: Göteborgsposten 16.6.2023, se också bildspel https://www.sfpo.se/nyheter/goteborg-just-nu-