Enligt snabbskattning uppgick den totala kommersiella fiskefångsten i havsområdet till 90 miljoner kilo år 2023. Den var något större än året innan, men mindre än sedan millennieskiftet i genomsnitt. Merparten av fångsten bestod av strömming och vassbuk som tagits med trål till havs. Vid kusten fiskades bland annat abborre, gös, sik, siklöja, braxen och mört.
Enligt Naturresursinstitutets snabbskattning uppgick strömmingsfångsten i fjol till 69 miljoner kilo, vilket var ungefär en miljon kilo mer än år 2022. Mängden vassbuk, som är en bifångst vid strömmingsfisket, var drygt en miljon kilo mer än året innan och uppgick till 15 miljoner kilo. En femtedel av strömmingen och över hälften av vassbuken landades i estniska och svenska hamnar, eftersom de landningshamnar som ligger närmast fiskeområdet oftast är belägna där.
Diagrammet finns även tillgängligt som infogram.
Största delen av strömmingen drogs upp i Bottenhavet
Fångsten för det kommersiella fisket i havsområdet bestod till 94 procent av strömming och vassbuk. Strömmings- och vassbuksfisket var mycket koncentrerat, så att tio trålare drog upp två tredjedelar av fångsten. De här 27–40 meter långa fartygen fiskade i genomsnitt 175 dagar under året och landade fångsten både i Finland och i utlandet. Minst tusen kilo strömming drogs upp av cirka 70 fartyg, av vilka 30 fiskade med trål och 40 med ryssja eller nät.
– Största delen av strömmingen drogs upp i Bottenhavet, vassbuken i norra delen av Egentliga Östersjön mellan Hangö och Ösel och i Finska viken, säger överaktuarie Pirkko Söderkultalahti.
Diagrammet finns även tillgängligt som infogram.
Fångstmängderna för strömming, vassbuk, torsk och lax regleras internationellt genom fångstkvoter som fastställs årligen. Syftet med kvoterna är att säkerställa att fiskbestånden nyttjas på ett hållbart sätt. Finland har en fastställd strömmingskvot för två reglerade områden. I fjol utnyttjades 71 procent av kvoten för Bottniska viken. Av kvoten för Finska viken-Skärgårdshavet-Egentliga Östersjön utnyttjades 95 procent.
– Finland utnyttjade hela tilldelade vassbukskvoten. Av laxkvoten utnyttjades knappt hälften, eller drygt 165 000 laxar. Torskfångsten fyllde 59 procent av kvoten på 44 000 kilo. För endast tio år sedan uppgick torskfångsterna i Finland till nästan en halv miljon kilo, och laxfångsten var mer än dubbelt så stor som i fjol, säger Pirkko Söderkultalahti.
Finlands fångstkvoter för strömming och vassbuk minskades genom en överenskommelse i EU:s jordbruks- och fiskeråd i slutet av 2023. I år är det tillåtet att fiska cirka 54 miljoner kilo strömming och cirka 10 miljoner kilo vassbuk. Finlands laxkvot i Egentliga Östersjön och Bottniska viken skars ned från cirka 27 000 till cirka 14 000 laxar. Kvoten för Finska viken minskades något till cirka 9 100 laxar 2024. Finlands torskkvot minskades från 44 ton till 13 ton.
År för år färre aktiva fiskare
Merparten av de kommersiella fiskarna fiskade icke-kvoterade arter med trål, ryssja eller nät nära kusten. I Bottenviken drog trålarna upp en löjfångst som var större än genomsnittet. I Bottenhavet fiskades en bra fångst av nors med ryssja. Fångsterna av abborre, braxen och mört var också större än medelfångsterna sedan millennieskiftet. Trenden av minskande gösfångster bröts efter mer än tio år, fångsten av gädda var medelmåttig. och fångsterna av sik, lake och öring var mindre än genomsnittet.
– Fångstmängderna påverkas av såväl fiskbeståndens status och efterfrågan på fisk som fiskets volym. Under de senaste tio åren har antalet aktiva fiskare minskat med en tredjedel från över 1 500 fiskare. År 2022 fanns det cirka tusen aktiva fiskare och år 2023 var de cirka 950, säger Pirkko Söderkultalahti.
De kommersiella fiskarna i havet fångade 38 olika arter med sina redskap. Utöver de vanliga arterna fanns där bland annat silverrudor, tånglakar, storspiggar, svartmunnade smörbultar, aspar, färnor och vimmor.
Se statistik data relaterad till nyheterna i statistikoffentliggöranden.
Källa: Naturresursinstitutet 25.1.2024