MSC tarjoaa kalastusyrityksille kuuden kuukauden jatkoajan normaaleihin MSC-arviointien ja -sertifiointien aikajanoihin. Tämä on ensimmäinen kerta MSC:n historiassa, kun tällainen päätös tehdään ja se heijastaa niitä valtavia haasteita, joita tämä epidemia globaalille kalateollisuudelle aiheuttaa.

MSC:n johtoryhmä hyväksyi toimet yksimielisesti ja ne tulevat voimaan 27.3.2020. Päätöksen seurauksena kaikkiin kalastuksen arviointeihin, auditointeihin, ehtojen täyttämiseen ja sertifiointeihin lisätään automaattisesti kuuden kuukauden jatkoaika. Kalastusyritykset, jotka haluavat edetä etäauditoinneilla ja nykyisiä aikajanojaan käyttäen, voivat tehdä niin, jos myös sertifiointilaitos sen hyväksyy.

Toimitusketjuyritysten auditoinnit ja sertifioinnit voidaan edelleen suorittaa etänä. Jos tämä ei koronaviruksen takia ole mahdollista, myös toimitusketjuyritykset voivat hakea kuuden kuukauden lykkäystä.

MSC:n päätös on tehty vastaamaan niihin valtaviin haasteisiin, joita kala-ala nyt kohtaa ja on lisätoimi aikaisempaan päätökseen hyväksyä etäauditoinnin sekä kalastusyrityksille että toimitusketjuyrityksille, koska matkustusrajoitukset ja terveysviranomaisten ohjeet ovat tehneet paikan päällä tehtävät auditoinnit lähes mahdottomiksi.

MSC lähettää tulevina päivinä tarpeen mukaan lisätietoa asiasta kalastusyrityksille, sertifiointilaitoksille ja yhteistyökumppaneille. Muut MSC:n toiminnot, kuten ympäristömerkin käytön lisensointiin liittyvät toimet jatkuvat normaalisti.

“Tilanne on nykyaikana todella poikkeuksellinen. MSC on erittäin tietoinen siitä, että monet kumppaneistamme kohtaavat valtavia haasteita ja epävarmuutta. Joillekin voi olla kyse myös selviytymisestä. Toimitusketjut ovat häiriintyneet – joissakin tapauksissa katkenneet, tehtaita on suljettu ja alukset ankkurissa. Johto keskittyy aivan oikeutetusti kriisiin vastaamiseen. Olemme tehneet tämän päätöksen, koska me MSC:llä haluamme tehdä parhaamme tukeaksemme kumppaneitamme näinä poikkeuksellisen haastavina aikoina”, toteaa MSC:n Chief Executive Rupert Howes. 

Lähde: MSC tiedote 30.3.2020