Pitkällisen prosessin seurauksena sertifiointilaitokset ovat 30. marraskuuta ilmoittaneet, että AS-sillin (Clupea harengus) ja mustakitaturskan (Micromesistius poutassou) kalastusten MSC-sertifikaatit pidätetään. Sertifikaattien pidätys tulee voimaan 30. joulukuuta 2020.

Mustakitaturskan pyynnit, joiden sertifikaatit pidätetään ovat:

AS-sillin pyynnit, joiden sertifikaatit pidätetään ovat:

Syy sertifikaatin pidättämiselle on edelleen puuttuva sitova rannikkovaltiosopimus kalastusmääristä suhteessa tieteellisiin suosituksiin. Kaikilla neljällä kalastuksella tämä sopimus on sertifioinnin ehtona ja se jää nyt täyttymättä.

AS-silli ja mustakitaturska toimitusketjussa

Silliä ja mustakitaturskaa, joka on pyydetty ennen 30. joulukuuta voi edelleen myydä MSC-sertifioituna ja siinä voi käyttää sinistä MSC-merkkiä. Kalastuksen pitää pystyä todistamaan kalan pyyntipäivä. Toimitusketjuyrityksenä saattaa olla, että sertifiointilaitoksenne tai asiakasyrityksenne tulee vaatimaan myös teiltä tätä todistusta, joten tähän on hyvä varautua.

Mitä seuraavaksi?

Kalastuksilla on nyt 90 päivää aikaa luoda toimintasuunnitelma ehtojen täyttämiseksi. Jos suunnitelma luodaan ja sertifiointilaitos sen vahvistaa, sertifikaatin pidättäminen pysyy voimassa siihen asti, että siihen johtaneet syyt on eliminoitu. Tässä tapauksessa siis kalastuksen tulee todentaa, että kannan hallinta on riittävää (eli sitova sopimus kalastusmääristä on saatu aikaan).

Jos kalastukset eivät saa aikaan toimintasuunnitelmaa vaaditussa aikataulussa, menettävät ne sertifikaattinsa.

Lähde: MSC Suomi 1.12.2020