Den som brukat köpa sin fisk från Salutorgets fiskpojkar i Åbo får söka sig till andra fiskdiskar från och med nu. På tisdagen meddelade fiskpojkarna att de slutat med sin verksamhet efter 27 år.

På påskaftonen sålde Salutorgets fiskpojkar, det vill säga Stefan Rehn och Teppo Merisaari, fisk för sista gången på Salutorget i Åbo.

Enligt Stefan Rehn har många saker påverkat beslutet att sluta med verksamheten och att beslutet mognat så småningom.

– Vi har haft fem år av rätt så tyst handel i centrum på grund av torgparkeringen som hade en enorm effekt på Salutorget och klientelet där. Också vintertiden har varit jättesvår på torget, säger Rehn.

Även oroligheter och konjunkturväxlingar såväl ute i världen som här hemma i Finland har påverkat verksamheten. Till exempel är det svårt att få tag på fisk särskilt sommartid, när vattnet i den åboländska skärgården är så varmt.

Det tyngsta vägande skälet har enligt Rehn ändå varit att han och Merisaari förlorat så många nära och kära de senaste åren.

– Både familj och vänner har ryckts bort från oss och då börjar man nog tänka på livet.

Goda minnen av åren som gått

Stefan Rehn minns de 27 åren på Salutorget i Åbo med värme och ger en eloge till kunderna som han fått lära känna.

– Underbara kundkontakter och vänskapsförhållanden har slutits här under årens lopp. Det har varit en låg tröskel att komma till oss och kunderna har bjudit på sig själva och vi har bjudit på oss.

Vad Rehn och Merisaari gör nu får tiden utvisa.

– Vi är inte riktigt pensionsdugliga ännu men det är så många saker här i livet som man måste ta i beaktande. Vi får se, säger Rehn.

Turun Sanomat och Åbo Underrättelser var första med nyheten om att fiskpojkarna slutat sin verksamhet.

Källa: Yle 9.4.2024