MMM tiedotti alkuviikosta ministeriön suurista suunnitelmista. Hallitus aikoo tiedotteen mukaan ”vauhdittaa sinistä biotaloutta, joka tähtää vesiluonnonvarojen monipuoliseen hyödyntämiseen. Uutta kasvua haetaan esimerkiksi vesiviljelystä ja suomalaisen vesiosaamiseen perustuvasta viennistä.”

Sininen biotalous on osa hallituksen biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen kärkihankekokonaisuutta ja tarkoitukseen varataan ensi vuoden talousarviossa määräraha.

”Vesiluonnonvaroissa on runsaasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia”, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Tämäkin saman tiedotteen mukaan. Ministeri vielä kannustaa meitä kaikkia ja toteaa ”nyt on rohkeasti kokeiltava uusia lähestymistapoja”.

Ministeriön puheissa kalastus on jäänyt aika vaatimattomaan rooliin. Vaikea sanoa onko tämä tarkoituksellista, pelkkä unohdus tai liittyy suomalaiseen tapaan mennä yhden totuuden varassa. Tällä kertaa vallitseva totuus on kalatalouden osalta kalankasvatukseen panostaminen. Toisaalta onneksi ajatus kalankasvatuksen Itämeri-rehusta etenee, ja tämä antaa etenkin avomerikalastajille uuden markkinavaihtoehdon.

Näiden satsausten lisäksi pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että kalastuksen perusedellytykset ovat kunnossa ja että meillä Suomessa on kalastusyrittäjiä myös jatkossa.. On oltava mahdollista toimia kannattavasti myös rannikkokalastuksessa ja ministeriön toimista saa valitettavasti käsityksen, että rannikkokalastusta ei lueta osaksi sinistä biotaloutta. Jos toimintamahdollisuuksia kavennetaan edelleen, jäävät alukset laituriin ja kuluttaja saa ”ei oota” kun haluaa kotimaista luonnonkalaa.

Perusedellytysten osalta tulossa oleva kalastusasetuksen antaminen on yksi kriittisistä paikoista. Ammattikalastajat toivovat, että kalastusasetuksen sisältö antaa mahdollisuudet toimia myös jatkossa.

Ministeri Tiilikainen on tässä avainasemassa. Valitettavasti me ammattikalastajat emme ole päässeet keskustelemaan ministerin kanssa tästä aiheesta emmekä muistakaan elinkeinoa painavista ajankohtaisista asioista. Mustat listat ovat nykyään muodissa, joten olemme sikäli ajan hermoilla.

SAKL Larsmo-1