Köer på flera hundra meter utanför butikerna och prislappar på tusentals kronor på andrahandsmarknaden. Bristen på strömming har lett till rusning efter den fermenterade illaluktande fisken på burk – trots att utbudet är högre än i fjol.

I norra Sverige har folk köat fyra timmar i butiker medan surströmmingen lastats av lastbilar och plockats in till försäljning.

Även om surströmmingspremiären traditionsenligt startar den tredje torsdagen i augusti, drog butikerna igång med försäljningen redan veckan innan.

– Här i Kramfors kommun var det en kö på 300 meter utanför en butik första dagen, säger Olof Wigren, kommunikatör på Surströmmingsakademin.

Efterfrågan från butikerna har varit hög i år, och några butiker i norra Sverige hade rusning vid premiären och sålde slut, enligt Alexandra Appeltoft, inköpschef färsk fisk och skaldjur på Ica Sverige.

–Vi ser även en stark volymutveckling sedan premiären i butik förra veckan. Men om det är en högre efterfrågan än ett tidigare ”normalår”, eller om konsumenterna varit snabbare på att göra sina inköp, är svårt att uttala sig om innan säsongen är över, säger hon.

Även på andrahandsmarknaden är det högt tryck på surströmming. På köp- och säljsajten Blocket vill en del annonsörer ha upp emot 3 000 kronor för en burk surströmming, samtidigt som det pågår budgivningar på hundratals kronor på auktionssajten Tradera.

– Det har sålts ungefär dubbelt så många surströmmingsburkar i år och snittpriset per såld burk ligger ungefär 22 procent högre i år jämfört med i fjol, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

– Det brukar vara så att när det är ont om surströmming i butikerna, så blir det budkrig om det utbud som finns på Tradera.

Förklaringen till den höga efterfrågan är att tillgången på strömming har blivit sämre. De senaste åren har det skett en drastisk nedgång där utbudet inte möter efterfrågan.

Det är många saker som påverkar strömmingsbeståndens utveckling, enligt fiskeexperten Teija Aho, vice ordförande Sveriges fiskares producentorganisation.

– Tillgång till mat, predation från säl och skarv, fisketryck och vattentemperatur, påverkar olika delbestånd av strömming, och det behövs mer forskning för att kartlägga dessa. Det finns inga enkla svar när det handlar om förändringar i ekosystemet, säger Teija Aho.

Samtidigt tyder mycket på att strömmingsbeståndet, åtminstone på några ställen, är i bättre kondition än i fjol, alltså större. Det kan tyda på att de har mer mat nu, konstaterar Teija Aho.

Jag kom nyss till hallen och vi har tydligen sålt väldigt mycket i dag.

Producenterna har med andra ord inte fått mindre strömming i år än i fjol, tvärtom nästan dubbelt så mycket. Förra året fick Oskars Surströmming, som är den största producenten i Sverige, 10 procent av vad de hade hoppats på, och vad som är normalt. I år fick de 20 procent, enligt Olof Wigren.

– Det är en fördubbling mot förra året, men fortfarande bara en femtedel av vad de behöver. Så även om utbudet är något större i år jämfört med förra året, så är det från låga nivåer. Det råder fortfarande stor brist på strömming, och det är sorgligt, säger Olof Wigren.

Bristen förra året har lett till en ökad medvetenhet och att allt fler konsumenter vill köpa surströmming tidigare, resonerar han.

– Det har varit så mycket snack, alla vet att det finns lite surströmming.

Fiskhandlaren Tobias Strede, som driver Hav i Hötorgshallen, har inte haft några problem att köpa in den mängd surströmming från producenterna han önskat, trots att han spår ökad efterfrågan i år.

– Jag kom nyss till hallen och vi har tydligen sålt väldigt mycket i dag. Den rejäla prisökningen på surströmming i år är irrelevant. De som äter surströmming struntar liksom i vad det kostar. Dessutom så är intresset bland turister mycket större, säger Tobias Strede.

Olof Wigren höjer ett varningens finger för att köpa surströmming på andrahandsmarknaden. Förutom att det är mycket dyrt är risken stor att den är dålig.

– Surströmming är en kylvara. Om den exempelvis ska skickas till någon från Göteborg till Stockholm måste den fraktas som kylvara, men troligen skickas den i en vanlig postpåse. Det kan ta två–tre dagar innan den kommer fram, och då har ju jäsningsprocessen fortsatt, säger han.

Däremot kan man förvara surströmming längre i kylskåp än bäst före datumet som står på burken poängterar Olof Wigren. I 4–6 grader kan en burk hålla i 15–20 år.

Prisökning på surströmming

En snabbgenomgång av Matpriskollen visar att priset på surströmming, i butiker som säljer, har stigit med omkring 10–15 procent på ett år.

För ett år sedan kostade till exempel en burk Ulvens surströmmingsfilé hos lågpriskedjan Willys 80 kronor. I år kostar den 90 kronor. Hos Stora Coop kostade samma burk cirka 93 kronor i fjol och cirka 110 kronor i dag.

Källa: Matpriskollen

Källa: sfpo 17.8.2023, Svenska Dagbladet / Näringsliv