Suomi on pikku hiljaa heräämässä pitkän, tai sanoisiko ylipitkänkin, kesätauon jälkeen.

Kala-alalla syksystä on tulossa vilkas ja tärkeitä asioita on päätösvaiheessa. Ehdottomasti tärkein on lakiesitys toimijakohtaisista kiintiöistä. Eduskunta aloittaa lain käsittelyn parin viikon kuluttua. Perustuslakivaliokunta tutkii, että laki täyttää perustuslain vaatimukset, ja maa- ja metsätalousvaliokunta muut näkökulmat.

Liiton hallitus toivoi elokuun kesäkokouksessaan, että käsittelyn keskiössä tulisi olla alan toimintaedellytysten ja kannattavuuden parantaminen. Pelkona on, että käsittelyyn sotketaan siihen kuulumattomia asioita tai ryhdytään äänten kalasteluun. Toiveena on myös, että asian käsittely etenee tehokkaasti koska kiire painaa päälle. Vuoden 2017 alkuun on vain neljä kuukautta, ja ennen sitä pitää saada laki eduskunnassa hyväksyttyä, tarkemmat asetukset annettua ja kaupallisten kalastajien kalastushistoria 2011-2015 käytyä aukottomasti läpi.

Kalastusyrittäjät ovat kesän aikana olleet tyrmistyneitä maa- ja metsätalousministeriön suunnitelmista romuttaa kalastusvakuutusjärjestelmä. Järjestelmä on ollut elinkeinon turvana vuosikymmeniä ja on tällä hetkellä harvoja kalastuselinkeinon kansallisia tukimuotoja. Tämä tapahtuu aikana, jolloin EU:n tukimuotoja kaupalliselle kalastukselle on karsittu kovalla kädellä. Viimekädessä eduskunta ratkaisee miten tässä käy. Tutulle edustajalle kannattaa pirauttaa tai lähettää sähköpostia.

Jo parin vuoden ajan ministeriö on saarnannut sinisestä biotaloudesta. Se on jopa hallituksen kärkihanke. Tämä on erinomainen juttu ja hyvä saarnan sisällöksi! Kalastusvakuutus-tapaus kuitenkin osoittaa, että puheet ovat aika onttoja, tyhjää täynnä. Toinen käsi antaa ja toinen käsi ottaa, ja saldo jää miinuksen puolelle.

Parasta aikaa suurella tohinalla ja viime metreillä ennen hakuajan päättymistä valmistellaan (9.9) hakemuksia innovaatio-ohjelmiksi. Haku avattiin silloin kun kaikki lähtivät lomalle ja vasta nyt on valmisteluissa päästy eteenpäin. Syyskuussa sitten nähdään, onko tästä alan pelastukseksi ajatellusta uudesta innovaatiosta antamaan jotain todella uutta. Toivotaan parasta – uusia ideoita kaivataan. 

Jarno Aaltonen 1