Maamme Suomi on hiljalleen heräämässä eloon ja jonkinlaiseen toimintaan ylipitkien lomien jälkeen. Täyteen vauhtiin varmaan päästään vasta tämän kuun loppupuolella.

Kalarintamalla kesä on mennyt suhteellisen rauhallisesti. Tosin merimetsoista on keskusteltu erityisesti Satakunnassa, mutta myös Saaristomerellä. Silakan puutteestakin on tullut yhteydenottoja. On kysytty miksi ei ole silakkaa tarjolla, vaikka tänä kesänä ei ole kalastuskieltoja. Vastauksena on, että kesällä ei kannata yritystaloudellisesti kalastaa pieniä määriä ja elintarvikelaatuakaan ei pystytä turvaamaan.

Kesän aikana on myös noussut esille suurempi huolenaihe. Sipilän hallitus säästää ja leikkaa, ja nyt hallinto on iskenyt kyntensä kalastusvakuutustukeen, joka on ainoita jäljellä olevia kansallisia tukimuotoja kalastuselinkeinolle. Aika näyttää miten käy.

Liiton hallitus kokoontuu ensi viikolla Naantalissa ja linjaa syksyn toimintaa. Liiton hallitus kokoontuu fyysesti harvoin ja merkittävät linjapäätökset tehdään yleensä kesäkokouksen aikana, ja niitten perusteella sitten toimitaan käytännön toiminnassa syksyn ja talven aikana. Paljon juoksevia asioita on siirretty sähköiseen käsittelyyn.

Moni merkittävä asia tuleekin esiin syksyn aikana. Rannikko- ja sisävesikalastajien huolenaiheena on tulevan syksyllä annettavan kalastusasetuksen sisältö. Säädösten on annettava puitteet kannattavalle toiminnalle myös jatkossa. Avomerikalastajille tärkeitä asioita ovat taas erityisesti ensi vuoden kalastuskiintiöt ja toimijakohtaisten kiintiöiden valmistelu. Toimijakohtaiset kiintiöt koskevat myös osaa rannikkokalastajista. Toiveena on myös, että rakennekauden 2014-2020 toimintaohjelman toteuttaminen käytännössä lopulta alkaa. Alku on ollut toivottoman takkuista. Nopeaa paranemista ei kuitenkaan valitettavasti ole odotettavissa.