Pohjanmaan Luodon-Öjänjärveen heinäkuun lopussa istutetut 10 000 ankeriasta ovat kulkeneet pitkän matkan. Kaksi vuotta sitten ne lähtivät matkaan Etelä-Amerikasta kohti Pohjanmaata. Vasta muutaman vuoden sisällä selviää, saadaanko istutuksilla elvytettyä hiipunutta ankeriaskantaa.

Ankeriaat kulkivat ensin Atlantin yli Etelä-Ranskaan, sieltä pyydystettyinä Englantiin, edelleen karanteenilaitokselle Ruotsiin ja lopulta Suomeen Luodon-Öjanjärveen Pohjanmaalle. Järveen istutettiin kaikkiaan 10 000 kaksivuotiasta poikasta.

Nyt kolmannen kerran tehdyn istutuksen tarkoituksena on elvyttää Suomen vesistöjen ankeriaskannat. Luodon-Öjanjärven lisäksi käärmemäistä kalaa istutettiin Kyrönjokeen saman verran.

– Ne ovat sellaisia onkimadon kokoisia tai jopa hieman pienempiä. Tämä on arvokas lasti, koska poikaset maksavat vajaa kaksi euroa kappale, kertoo kalastusmestari Kyösti Nousiainen Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Nousiainen toivoo, että ankeriaat elelisivät ja kasvaisivat Luodon-Öjanjärvessä 5–7 vuotta. Tämän jälkeen ne olisivat pyyntikokoisia eli puolesta metristä metriin.

Ankerias on kuulunut Suomen kalalajistoon ammoisista ajoista asti, mutta kanta on hiipunut vuosikymmenten saatossa. Nyt seurataan, tapahtuuko toivottua kehitystä.

– Esimerkiksi vesistöjen rakentaminen ja vesien kaltoinkohtelu ovat johtaneet kannan kuihtumiseen. Muutaman vuoden päästä selvinnee, onko näistä istutuksista ollut hyötyä, Nousiainen toteaa.

Lähde: Yle 2.8.2013