Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan suomalaiset syövät kalaa fileepainoksi laskettuna noin 15 kiloa vuodessa henkilöä kohden.

SUOMALAISISTA 76 prosenttia haluaisi syödä nykyistä enemmän kalaa, selviää Pro Kala ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen arvelee, että kalan käytön yleistymistä jarruttelevat tottumukset ja se, että kalan käsittely koetaan hankalaksi.

”Yleensä vastaus on, ettei kalaa vain tule tehdyksi. Voi olla, että kynnys lähteä käsittelemään kalaa on korkea, vaikka tarjolla on paljon esikäsiteltyjä tuotteita.”

Myös kalan hinnalla on merkitystä.

”Avoimissa vastauksissa jotkut kokivat kalan kalliiksi, mitä kotimainen luonnonkala voi ollakin.”

LUONNONVARAKESKUKSEN tilastojen mukaan suomalaiset syövät kalaa fileepainoksi laskettuna noin 15 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Määrään on laskettu kaupasta ostetun kalan lisäksi myös vapaa-ajan kalasaaliit.

Pro Kalan kyselyn mukaan suomalaiset arvostavat kalan laatua ja tuoreutta. Vastaajista 94 prosenttia pitää niitä erittäin tai melko tärkeinä ominaisuuksina. Tuotetyyppiä ja edullista hintaa puolestaan pitää tärkeänä 68 prosenttia vastaajista.

Suomalaiset hankkivat edelleen kalansa mieluusti palvelutiskiltä. Vastaajista 52 prosenttia ostaa kalansa kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista. Kalatiskien suosio on tosin pienessä laskussa, sillä vuonna 2013 toteutetussa kyselyssä palvelutiskiä suosivien osuus oli 57 prosenttia.

ENITEN suomalaiset syövät lohta.

”Me syömme sitä, mitä saatavilla on. Ylivoimaisesti eniten menee Norjassa kasvatettua lohta”, sanoo Partanen.

Partasen mukaan suomalainen syö keskimäärin vuodessa 4,4 kiloa kasvatettua lohta. Lisäksi kotimaista kasvatettua kirjolohta kuluu 1,1 kilon verran ja kasvatettua tuontikirjolohta 0,9 kiloa.

Pro Kalan kyselyyn vastanneista 45 prosenttia uskoo etenkin kotimaisen kalan käytön kasvavan tulevaisuudessa.

VILLIKALOISTA eniten menee muikkua, keskimäärin 0,6 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Haukea ja ahventa kuluu Partasen mukaan 0,5 kiloa kumpaakin.

Vastaajista 29 prosenttia uskoo luomukalan suosion kasvavan, kun kolme vuotta sitten vastaava luku oli 36 prosenttia. Lähikalan suosion kasvuun uskoo 51 prosenttia vastaajista. Ekologisuutta kalaostoksilla painottaa 40 prosenttia vastaajista.

Pro Kalan teettämään kyselyyn vastasi 857 suomalaista helmi-maaliskuun vaihteessa 2016. Aineiston keräsi Consumer Compass.

Lähde: HS 6.4.2016