Kuvateksti: Palkituista paikalla olivat mm. Vento Aalto, Paavo Törrönen, Markku Törrönen, Toni Rantamaa, Seppo Laine ja hoitokunnan jäsen professori Mari Sandell.

Suomalainen ruokakulttuurirahasto jakaa vuonna 2023 tunnustuspalkinnot tahoille, jotka ovat ansiokkaasti ylläpitäneet ruokakulttuurin klassikkoa tai pitkäaikaista perinnettä. Lisäksi jaetaan yksi apuraha ravintola-alalla työskentelevän nuoren henkilön jatko-opintoja varten.

Tunnustuspalkinnot

Suomalaisen ruokakulttuurirahaston vuoden 2023 tunnustuspalkintojen saajat ovat tänä vuonna ammattikalastajia. Palkinnot ovat suuruudeltaan 2.000 euroa kukin. Tarkoituksena on tukea, antaa tunnustusta ja tuoda esille ammattikalastajia sekä heidän tekemäänsä työtä ja samalla edistää kotimaisen kalan käyttöä.

Kala on terveellistä, herkullista ja monipuolista ruokaa. Kala on ollut tärkeä ravinnon lähde vuosituhansien ajan. Kotimainen kala on lähiruokaa ja sen syöminen on myös ympäristöteko. Kalastus on perinteinen suomalainen ammatti ja elinkeino, jonka tulevaisuus on ollut ajoittain uhattuna. Kalastajien määrä on pienentynyt ja alalle tulijoiden määrä on vähäinen.

Tunnustuspalkintojen saajat ovat pitkän linjan ammattikalastajia, jotkut jo neljännessä sukupolvessa. Useimmat heistä ovat myös kuluttajille tuttuja muun muassa Stadin Silakkamarkkinoilta Helsingissä. Kalastamisen ja raa’an kalan myymisen lisäksi monet palkittavat jalostavat kalaa esimerkiksi savustamalla ja säilykkeiksi.

Vento Aalto, Pyhämaa

Kalastaja Vento Aallolle kalastus on elämäntapa ja kulkenut ammattina hänen suvussaan jo neljän sukupolven ajan. Pääasiallinen saaliskala on silakka. Herkulliset maustekalat on palkittu erilaisissa kilpailuissa muun muassa Helsingin Silakkamarkkinoilla.

Leif ja Gerd Bergman, Geta

Kalastajat, kalanjalostajat ja kalakauppiaat Leif ja Gerd Bergman Ahvenanmaalta ovat kuuluisia muun muassa savusilakasta ja maustekalasta. Heidän tuotteitaan on palkittu monissa tapahtumissa kuten Helsingin Silakkamarkkinoilla, joille he ovat osallistuneet lähes 40 kertaa.

Markku Kettunen ja Henna Majuri, Rantasalmi

Kalastajapariskunta Markku Kettunen ja Henna Majuri asuvat perheineen Rantasalmella, Saimaan Haukiveden rannalla. He kalastavat pohjarysillä pääasiassa kuhaa, ahventa, haukea, lahnaa ja madetta. Heidät on palkittu norppaturvallisten rysä- ja katiskamallien kehittämisestä Saimaalla.

Toni Rantamaa ja Seppo Laine, Merikarvia

Toni Rantamaa ja Seppo Laine ovat kalastaneet yhdessä kymmenvuotiaista asti, yli 40 vuotta. Tiimityö on tuottanut tulosta: molempien perheet saavat kalastuksesta ja kalanjalostuksesta toimeentulon. He ovat säilyttäneet yhdessä otteen omaan ympäristöön ja tekevät työtänsä yhdessä suurella sydämellä. He kalastavat pääosin lohta, silakkaa ja norssia.

Markku ja Paavo Törrönen, Lappeenranta

Saimaan Kala on perustettu vuonna 1976, kun lappeenrantalainen Markku Törrönen ryhtyi ammattikalastajaksi. Markku ja hänen poikansa Paavo troolaavat ja talvisin nuottaavat muikkuja Saimaalla. Paavo Törrönen jatkaa perheyrityksen pyörittämistä. 

Apuraha

Suomalaisesta ruokakulttuurirahastosta myönnetään apuraha ravintola-alalla työskentelevän nuoren henkilön ruokakulttuurista osaamista syventävää koti- tai ulkomaista opiskelua varten. Apuraha on suuruudeltaan 5.000 euroa. Apurahan saaja vuonna 2023 on ravintolakokki Aino Kasanen. Hän oli Suomen 2023 Bocuse d’Or -joukkueen assistenttina kilpailukeittiössä. Hän harjoitteli työparinsa kanssa kilpailuun täyspäiväisesti yli vuoden ajan, ja he tulivat kuudenneksi tässä maailman vaativimmassa kokkikisassa. Aikaisemmin Kasanen on työskennellyt muun muassa Savoyssa ja Olo Groupissa. Hänet tunnetaan näkemyksellisenä perfektionistina. Aino Kasanen on erittäin kunnianhimoinen nuori kokki, joka haluaa päästä urallaan pitkälle. Aino suhtautuu työhönsä suurella intohimolla ja olemme varmoja, että kaikki hänen unelmansa tulevat toteutumaan.

Suomalainen ruokakulttuurirahasto

Suomalainen ruokakulttuurirahasto on Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön perustama. Sen tarkoituksena on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja sen tutkimusta sekä tukea henkilöitä ja tahoja, jotka sitä edistävät. Rahasto on toteuttanut tarkoitustaan jakamalla apurahoja ja tunnustuspalkintoja vuodesta 2014 alkaen. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut pääkonsuli, tunnettu gastronomi Heikki Tavela.

Päätöksen tunnustuspalkintojen ja apurahan saajista on tehnyt Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön hallitus Suomalaisen ruokakulttuurirahaston hoitokunnan esityksestä. Hoitokunnan puheenjohtajana toimii KTM, restonomi Markku Halmeenmäki ja jäseninä radio- ja tv-tuottaja Aarno Cronvall, toimitusjohtaja Riikka Kannas, Chef Patron Helena Puolakka sekä professori Mari Sandell.

Suomalaisen ruokakulttuurirahaston hoitokunnan puolesta puheenjohtaja Markku Halmeenmäki chef.markku@gmail.com

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön asiamiehenä Hannu Vaahtio hannu.vaahtio@klubi.fi

Lähde: Suomalainen ruokakulttuurirahasto tiedote 30.3