Atlantin suolapulssit parantavat Itämeren tilaa, mutta Suomenlahdella veden laatu heikentyy.
Suomenlahdelle työntyvät hapettomat ja ravinteikkaat vedet voivat aiheuttaa tulevina vuosina normaalia voimakkaampia sinileväkukintoja.
Itämerelle tänä vuonna saapuneet suolapulssit ovat tuoneet Suomenlahdelle ennätysmäisen suolaista vettä, kertoo Helsingin ympäristökeskus. Seuraus voi olla, että tulevina vuosina Suomenlahdella koetaan normaalia voimakkaampia sinileväkukintoja.
Helsingin edustalla syvissä vesissä havaittiin aiemmin tällä viikolla ennätyskorkeita suolapitoisuuksia. Veden suolaisuus oli 46 metrin syvyydessä yli kahdeksan promillea, kun normaalit arvot ovat yleensä 5,5–6 promillea.
Havainnot kertovat siitä, että Itämerelle aiemmin tänä vuonna saapuneet suolapulssit alkavat vaikuttaa myös Suomenlahdella. Suolapulssit hapettavat Itämeren pääaltaan syvänteiden vettä, mutta työntävät samalla vanhaa suolaista, hapetonta ja hyvin ravinteikasta vettä Suomenlahdelle ja heikentävät voimakkaasti Suomenlahden syvänteiden tilaa.
Vaikutukset näkyvät myös Suomenlahden rannikoilla, kun Itämeren pääaltaalta työntyy suuria määriä hapetonta vettä. Pulssien seurauksena veden happipitoisuus on laskenut voimakkaasti ja ravinnepitoisuudet nousseet viisikertaiseksi.
Lähde: STT, MT 18.11.2016